max i min
wolf: Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x)=4x2+2x+4x2+1 x∊R przyjmuje najmniejszą
wartość 3 a największą5
27 sie 07:57
wolf: licznik to:4x2+2x+4 a mianownik x2+1
27 sie 07:58
pigor: no to elementarnie może np. tak w zbiorze D
f=R mamy :
| | 4x2+2x+4 | |
y= |
| / * (x2+1) ⇔ yx2+y = 4x2+2x+4 ⇔ |
| | x2+1 | |
⇔ n[(y−4)x
2−2x+y−4= 0]] − równanie kwadratowe zmiennej x
ma pierwiastki, gdy Δ ≥ 0 ⇔ 4−4(y−4)(y−4) ≥0 ⇔ 1−(y−4)
2 ≥0 ⇔
|y−4| ≤ 1 ⇔ −1≤ y−4 ≤1 /+4 ⇔
3 ≤ y ≤ 5 ⇔
y∊[3;5] . c.n.w. . ...
27 sie 15:00