Szereg geometryczny
Garth:
Czy nieskonczony ciag geometryczny, ktorego wyrazy spelniaja warunki:
a
k−1 − 9a
k+1 = 0 dla k ≥ 2; a
1q ≠ 0 jest zbiezny?
a
1q ≠ 0 ⇒ a
1 ≠ 0 ∧ q ≠ 0
warunkiem zbieznosci ciagu geometrycznego jest |q| < 1
a
k+1 = a
k−1 * q
2
a
k−1 − 9a
k+1 = 0 ∧ k ≥ 2 ⇔ a
k−1(1 − 9q
2) = 0 ∧ k ≥ 2 ⇔
| | 1 | | 1 | |
⇔ ak−1(1 − 3q)(1 + 3q) = 0 ∧ k ≥ 2 ⇔ q = |
| ∨ q = − |
| ∧ k ≥ 2 ⇒ lim ak = S |
| | 3 | | 3 | |
Odp. Tak.
Poprawnie?
26 sie 20:27
Garth:
Kolejne:
Udowodnij, ze w nieskonczonym ciagu geometrycznym zbieznym, w ktorym a
1q ≠ 0, stosunek kazdego
wyrazu do sumy wszystkich nastepnych wyrazow jest staly.
Zalozenia:
a
1q ≠ 0 ⇒ a
1 ≠ 0 ∧ q ≠ 0; |q| < 1, k∊N
+
Teza:
| ak | |
| = R |
| ak+1 + ak+2 + ak+3 + ... | |
Dowod:
Metoda indukcji.
| | a1 | |
1. k = 1 ⇒ |
| = R |
| | a2 + a3 + a4 + ... | |
| | ak | |
2. ∀k∊N+ [ |
| = R ⇒ |
| | ak+1 + ak+2 + ak+3 + ... | |
| | ak+1 | |
⇒ |
| = R] |
| | ak+2 + ak+3 + ak+4 + ... | |
| ak+1 | |
| = |
| ak+2 + ak+3 + ak+4 + ... | |
| | ak * q | |
= |
| = |
| | ak+1*q + ak+2*q + ak+3*q + ... | |
| | q * ak | |
= |
| = |
| | q * (ak+1 + ak+2 + ak+3 + ...) | |
| | ak | |
= |
| = R |
| | ak+1 + ak+2 + ak+3 + ... | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jaki powinien byc iloraz takiego ciagu, aby kazdy wyraz rownal sie pieciokrotnej sumie
wszystkich nastepnych wyrazow?
a
k = 5 * (a
k+1 + a
k+2 + a
k+3 + ...) ⇔
⇔ a
k = 5 * (a
k * q + a
k * q
2 + a
k * q
3 + ...) ⇔
| | ak * q | | 5akq | |
⇔ ak = 5 * |
| ⇔ ak = |
| ⇔ |
| | 1 − q | | 1 − q | |
| | 5akq − ak(1 − q) | | ak(6q − 1) | |
⇔ |
| = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ |
| | 1 − q | | 1 − q | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
⇔ 6ak(q − |
| )(1 − q) = 0 ⇔ q = |
| ∨ q = 1 ∧ |q| < 1 ⇒ q = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
Czy to jest poprawny dowod i poprawnie obliczone q dla drugiej czesci zadania?
Z gory dziekuje
26 sie 22:02
Garth:
Nikt?

Na zachętę:

∨

− do wyboru.
27 sie 00:01
bezendu: Może kolega od jednej dłoni się skusi ?
27 sie 00:04
Garth:
Naprawde nikt nie wie?
27 sie 19:52
27 sie 21:44
ICSP: co do równania :
4x
3 + 5x
2 − 13x − 8 = 0
| | 5 | |
Dzieląc przez 4 a następnie podstawiając x = y − |
| dostaje : |
| | 12 | |
| | 181 | | 433 | |
y3 − |
| y − |
| = 0 |
| | 48 | | 864 | |
podstawiam y = u + v i dostaje :
Stąd : y =
3√z1 +
3√z2 gdzie z
1 oraz z
2 są rozwiązaniami równania :
| | 433 | | 1813 | |
z2 − |
| z + |
| = 0 |
| | 864 | | 483*27 | |
| | 4332 | | 4 * 1813 | |
Δ = |
| − |
| = |
| | 8642 | | 483*27 | |
| | 4332 | | 4 * 1813 | |
= |
| − |
| = |
| | 66 * 42 | | 66 * 43 | |
| | 4332 − 1813 | | 187489 − 5929741 | |
= |
| = |
| = |
| | 66 * 42 | | 66 * 42 | |
| | −5742252 | | − 1435563 | | 81 * 17723 | |
= |
| = |
| = |
| < 0 − trzy |
| | 66 * 42 | | 66 * 4 | | 66 * 4 | |
pierwiastki rzeczywiste
| | 1 | |
y = |
| (3√433 + 9√17723i + 3√433 − 9√17723i) |
| | 12 | |
| | 1 | |
x1 = |
| (−5 + 3√433 + 9√17723i + 3√433 − 9√17723i) |
| | 12 | |
resztą już bardzo łatwo wyznaczyć
| | 1 | |
x2 = |
| (−5 + 3√433 + 9√17723i*e2iπ/3 + 3√433 − 9√17723i*e4iπ/3) |
| | 12 | |
| | 1 | |
x3 = |
| (−5 + 3√433 + 9√17723i*e4iπ/3 + 3√433 − 9√17723i*e2iπ/3) |
| | 12 | |
27 sie 22:20
Godzio: | | 18√17723i | |
Jeśli mogę się przyczepić, √Δ = ± |
| |
| | 22*63 | |
27 sie 23:01
ICSP: a jeden mały błąd udało Ci się znaleźć ?
27 sie 23:03
Godzio:
Co do zadania pierwszego, jest ok, można powiedzieć, że lim a
k = 0
27 sie 23:04
Godzio:
Nie bo nie szukałem
27 sie 23:04
ICSP: no to znalezienie błędu zostawiamy
Garth
27 sie 23:06
Godzio:
Zad. 2
Indukcja to chyba za mocne narzędzie tutaj

(ale jest ok )
Pokażę elementarnie:
Chyba prościej

Co do drugiej części,
Zmienię trochę treść, ale reszta jest ta sama.
"Jaki powinien być iloraz takiego ciągu, aby stosunek wyrazu do sumy wszystkich następnych był
równy 5"
No i mając rozwiązane 1 mamy:
27 sie 23:09
Garth:
ICSP − szczerze powiedziawszy takiego rozkladu sie jeszcze nie uczylem, ale jesli sie nie
| | 5 | |
myle, to po podstawieniu x = y − |
| rownanie powinno miec postac: |
| | 12 | |
| | 181 | | 1807 | |
y3 − |
| y − |
| = 0, dalej bodajze uzywales tez liczb zespolonych [tego |
| | 48 | | 576 | |
dzialu rowniez sie nie uczylem], wiec ciezko jest mi w ogole dzialac w tym przypadku, ktory, o
ironio, sam uzyskalem poprzez bledne obliczenia [w zadaniu nalezalo dojsc do innego
wielomianu, ktory da sie rozwiazac metodami ze szkoly sredniej

].
6 wrz 11:40
ICSP: W takim razie potrzebujemy
Vax'a 
Może on będzie znał jakaś inną metodę rozwiązania tego równania
6 wrz 13:08
Garth: Nie ma takiej potrzeby − jak wspomnialem wielomian ten otrzymalem poprzez zle rachunki
[(a wiec nie musze znac jego rozwiazania

].
No chyba, ze ktos chce sie poglowic dla samego pocwiczenia, to prosze bardzo.
6 wrz 13:25
Garth:
"Granica funkcji f w punkcie x0 jest liczba g wtedy i tylko wtedy, gdy dla kazdego ciagu
(xn), ktorego wyrazy xn∊S(x0) oraz lim n→∞ xn = x0, prawdziwa jest rownosc lim n→∞ f(xn)
= g."
Czy chcac wykazac, ze jakas funkcja nie ma granicy poprzez wskazanie dwoch ciagow [przykladowo
an oraz bn], ktorych granica przy n→∞ jest x0, natomiast lim f(an) ≠ lim f(bn) musze
wskazac takie ciagi, ktore sa okreslone w S(x0) i nie sa okreslone dla x0, czy moga one byc
rowniez okreslone dla x0?
7 wrz 21:48
Godzio:
Z tego co pamiętam to w definicji było jeszcze, że xn ≠ x0
7 wrz 21:53
Garth:
No wlasnie to chyba wynika z tego, ze "xn∊S(x0)" z definicji przytoczonej przeze mnie.
Natomiast nie jestem pewien, czy wlasnie xn moze, czy nie moze byc okreslony dla x0 (i chodzi
mi tu tylko o dziedzine, bo ciag staly xn = x0 wlasnie odpada z definicji.
7 wrz 22:01
Godzio:
Mogę się mylić, ale dobrze stawiasz pytanie ?
Jak ciąg xn może być określony dla x0 ? To chyba funkcja może być (nie)określona dla x0
7 wrz 22:03