Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x) =x^2 oraz g(x)=x+
kamczatka: Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x) =x2 oraz g(x)=x+3 i na ich
podstawie określ liczbę pierwiastków równania x2=x+3 oraz znaki tych pierwiastków.
Jak obliczyć to dla jakich x'ow y równa się tyle samo ?
bo z równania x2−x−3 nie wychodzi pierwiastek z Δ
26 sie 16:35
ICSP: masz naszkicować dwa wykresy i na podstawie tych wykresów określić liczbę pierwiastków.
Nie pytają ciebie o dokładne wartości tych pierwiastków tylko o ich liczbę
26 sie 16:39
bezendu:

jedne pierwiastek ujemny drugi dodatni
2 pierwiastki
26 sie 16:39
wredulus_pospolitus:
x
2 = x + 3 −> x
2−x−3 = 0 −> Δ=1 − 4*1*(−3) = 1 + 12 = 13
Δ >0 ... czyli są pierwiastki
26 sie 16:40
kamczatka: aha o to chodzi a jeszcze mam takie zadania:
Korzystając z wykresu funkcji f(x)=2x i g(x)=x2−3 rozwiąż nierówność 0,5x2−x−1,5 ≤ 0
26 sie 16:42
bezendu: Nierówność chyba potrafisz rozwiązać ?
26 sie 16:44
kamczatka: bym Δ rozwiązał ale nie wychodzi pierwiastek
26 sie 16:54
wredulus_pospolitus:
ale masz napisane 'korzystając z WYKRESU funkcji"


więc nie masz liczyć tylko narysować
26 sie 17:42
kamczatka: ale co mi da ten wykres ?
26 sie 19:59
kamczatka: to jak to zrobić ?
27 sie 08:45