izometria
Alicja: Dane jest przekształcenie płaszczyzny P określone wzorem: P(x,y) = (y+2,−x+1) gdzie x,y ε R
a)Zbadaj czy przekształcenie P jest izometrią
b) Znajdź równanie okręgu o: x
2+y
2−4x+6y+12=0 w tym przekształceniu
c) Oblicz pole trójkąta, którego wierzchołkami są: środek danego okręgu i jego obraz w
przekształceniu P oraz punkt A(2,0)
podpunkt a wyszło mi że jest izometrią, ale nie wiem jak ruszyc pozostałe podpunkty
26 wrz 10:30
Eta:
a) P −− jest izometrią
b) zatem r= r' i S'( yS+2, − xS +1)
r= 1, S( 2, −3) to: r' = 1 S'( −3 +2, −2 +1)
zatem S'( −1, −1)
teraz już powinnaś sobie poradzić
c) pole trójkąta ASS' −−− dasz już radę
26 wrz 12:17
Marta: tak już mi wyszło (x+1)2+(y+1)2=1
c) P=4,5
26 wrz 12:25
Eta: OK
26 wrz 12:26