Kilka zadań o wielomianach.
Gustlik: Pomóżcie w rozwiązaniu kilku zadań.
1. Dane są wielomiany P(x) = x2 − x i W(x) = 2x4 − x3 + 1.
a) wyznacz wielomian Q(x) = W(x) − 2[P(x)]2 i przedstaw w postaci uporządkowanej.
b) Podaj stopień wielomianu Q(x).
c) Wypisz współczynniki wielomianu Q(x).
2. Oblicz wartość współczynników p i s tak, aby różnica wielomianów W(x) i P(x) była
wielomianem zerowym, jeżeli: W(x) = px4 + x3 + 4x2 − sx +5 i P(x) = x(x+2)2 + 5.
3. Jaki stopień ma wielomian, który jest:
a) sumą dwóch wielomianów, z których jeden jest stopnia szóstego, a drugi trzeciego,
b) iloczynem dwóch wielomianów stopnia czwartego.
W każdym podpunkcie podaj przykład wielomianów oraz wykonaj odpowiednie działania.
4. Długość krawędzi prostopadłościanu są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi.
a) zapisz wielomian opisujący objętość tego prostopadłościanu
b) wypisz współczynniki tego wielomianu
c) podaj, jaka jest najmniejsza możliwa objętość takiego prostopadłościanu.
24 sie 14:34
24 sie 14:37
Patryk:

a=n
b=n+1
c=n+2
V(n)=n(n+1)(n+2)
24 sie 14:49
Patryk:

dla n=1 V(1)=6
24 sie 14:54
Gustlik: Żeby było jasne: to inny Gustlik, nie ja. Pozdrawiam.
27 sie 20:42
Gustlik: "Imiennikowi" trzeba pomóc:
P(x) = x2 − x i W(x) = 2x4 − x3 + 1
Q(x) = W(x) − 2[P(x)]2 = 2x4 − x3 + 1 −2*(x2 − x)2 = 2x4 − x3 + 1 −2*(x4−2x3+x2)=
= 2x4 − x3 + 1 −2*x4+4x3−2x2 = 3x3−2x2+1
St. Q(x) = 3, współczynniki to a=3, b=−2, c=0, d=1.
27 sie 23:46