marian: funkcja kwadratowa. jak przekształcić z postaci iloczynowej do postaci kanonicznej ?
f(x)=(x-1)(x+5). jak to przekształcić na postać kanoniczną ?
22 wrz 20:51
mientus: x1=1, x2=-5
i wzory viete'a
x1+x2= -b/a
x1*x2= c/a
funkcja ma wzor: ax2+bx+c wystarczy uklad rownan i podstawic.
22 wrz 20:53
marian: a nie używając wzorów ? będzie to poprawne jeśli sprowadzę najpierw do postaci ogólnej a
później z ogólnej po prostu do kanonicznej ? i czy jest jeszcze jakaś inna droga bez
używania wzorów ?
22 wrz 20:56
miko:
postać kanoniczna b Δ
ax2+bx+c=a(x+ ---- )2 - ------
2a 4a
Jeżeli : b -Δ
p= - --------- , q= ---------
2a 4a
to postać kanoniczna przyjmie wygląd
a( x - p)2 - q
czyli f(x)=(x-1)(x+5)
x2+5x-x-5
x2+4x-5
Δ=b2-4ac
Δ=36
√Δ=6
itd.....
jeśli masz jeszcze trudności to daj znać
22 wrz 21:23