Prosze o podpowiedź
Alicja: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−2,1), B(3,0), C(1,2)
a) oblicz długość wysokości trójkąta ABC poprowadzonej na bok BC
b)Oblicz pole trójkąta ABC
c)napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC
podpunkt a zrobiłam i wyszło mi 2√2
podpunkt b wyszło 4
a podpunkt c nie chce mi wyjsc
25 wrz 22:00
aśka: a.)
S
BC=(2,1)
→
AS=[4,0]
odcinek AS=
√42=
√16=4
h=4

b.)
→
BC=[−2,2]
odcinek BC=
√4+4=
√8=2
√2
P
trójkąta=
12*4*2
√2
P
trójkąta=4
√2
25 wrz 23:05
aśka: c.)
symetralna do AB
1= −2a+b −−> b=2a+1
0= 3a+b
0=3a+2a+1
5a=−1
a=−15
aprostopadłe=5
SAB=(12,12)
y=5x−2
symetralna do AC
2=a+b −−> b=2−a
1=−2a+b
1=−2a+2−a
−3a=−1
a=13
aprostopadłe=−3
SAC=(−12,32)
y=−3x
symetralna BC
2=a+b
0=3a+b −−−>b=−3a=3
2=a−3a
−2a=2
a=−1
aprostopadłe=1
SBC=(2,1)
y=x−1
________________________________________
y=5x−2
y=x−1
y=−3x
x−1=5x−2
4x=1 /:4
x=14
y=−34
Sokręgu= (14,−34)
→
r=AS
r=[214,−134]
r=√13016
rownanie okregu
(x−214)2+(y+134)2=13016
(x−214)2+(y+134)2=814
25 wrz 23:31