.
asdf:
a) ax*ay = ax+y
b) (ax )y =ax*y
32(x+5)/(x−7) = 1/4 * 128 (x+17)/(x−3) // wzór b)
25 * (x+5)/(x−7) = 2−2 * 27*(x+17)/(x−3) // teraz dla prawej strony stosuje a)
25 * (x+5)/(x−7) = 2−2 + 7*(x+17)/(x−3)
(5x+25)/(x−7) = −2 + (7x+17*7)/(x−3)
5x+25 / x−7 = −2 + (7x + 119)/(x−3)
5x+25 / x−7 = (−2x + 6 + 7x + 119)/(x−3)
5x + 25 / x−7 = 5x + 125 / x−3
5(x+5)/(x−7) = 5(x+25)/(x−3)
(x+5)/(x−7) = (x+25)/(x−3)
(x−7)(x+25) = (x+5)(x−3)
x2 + 25x − 7x − 175 = x2 + 2x − 15
18x − 175 = 2x − 15
16x = 160
x = 10
23 sie 12:44
bezendu: ok mam
23 sie 12:45
asdf: (0.5)x2 * 22x+2 = 64−1
2−x2 + 2x + 2 = 2−6
−x2 + 2x + 8 = 0
23 sie 12:52
23 sie 13:10
bezendu:
2
−3*2
4x−6=2
2,5x
2
−3+4x−6=2
2,5x
4x−9=2,5x
1,5x=9
x=6
23 sie 13:20
bezendu:
−3x+7=7x−3
−10x=−10
x=1
23 sie 13:28