matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
asdf:
Witam "Nieschematyczna" całka, więc wrzucam
:
√
x
∫
dx
√
(1−x)
3
23 sie 01:20
Rafał28:
Funkcja podcałkowa to:
1
√
x
*
1−x
√
1−x
√
x
t =
√
1−x
x
t
2
=
1−x
t
2
x =
t
2
+ 1
2t dt
dx =
(t
2
+1)
2
(1−x)
−1
= t
2
+ 1
2tdt
t
2
+ 1 − 1
∫(t
2
+ 1) * t *
= 2∫
dt = 2t − 2arctan(t) + C =
(t
2
+ 1)
2
t
2
+ 1
√
x
√
x
2
− 2arctan(
) + C
√
1−x
√
1−x
23 sie 05:10
asdf:
23 sie 11:33