oblicz długość boku rombu
KaFka: Pole rombu którego kąt rozwarty ma miarę trzy razy większą od miary kąta ostrego wynosi 16cm,
oblicz długość boku rombu
25 wrz 21:14
AROB: pomagam
26 wrz 00:04
AROB:

β = 3α a = ?
P = 16 cm
2
α + β = 180
0
α + 3α = 180
0 ⇒ α = 45
0
P = a*h
| a2√2 | | 32 | |
| = 16 ⇒ a2√2 = 32 ⇒ a2 = |
| |
| 2 | | √2 | |
a
2 = 16
√2 ⇒
a = 44√2
26 wrz 00:20
twister:
upload.wikimedia.org/math/7/7/8/778b6d12e37b0a38c24a195e73859dd6.png
Opieram się na tym wzorze ponieważ AC/BD nie mam podanego tak więc jedna druga razy AC razy BD
tutaj nie ma jak zastosować z typowego wzoru na romba.
i to zadanie
[matematyka.pisz.pl/forum/20925.html]
Od tej części nie rozumiem
h
− = Sin
a
przede wszystkim dlacze ha a nie ah jak jest we wzorze.
Skąd się biorą te 2, chodzi o ilość kątów, bo fakt w h jak i a dostrzegam po 2 kąty.
Dlaczego h jest w pierwastku a nie a, przeciez we wzorze a jest do kwadratu...
Możliwe że ja tego Sina w ogóle nie rozumiem stąd te amatorskie pytania, może ktoś pomóc mi to
zrozumieć?
29 kwi 12:23
magda: poszukaj definicji sinusa kąta ostrego w tablicach matematycznych,
| | h | |
wtedy będzie oczywiste że sinα= |
| |
| | a | |
29 kwi 12:45
twister: teraz w pełni rozumiem, dziękuje
29 kwi 13:34