matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
fr:
cześć pomoże mi ktoś proszę z granicą? lim sin3xctg5x x→0
22 sie 18:23
Mila:
3*5x
sin(3x)
3
lim
x→0
*
=
tg(5x)
5*3x
5
22 sie 18:34
ZKS:
3
sin(3x) * 5x
sin(3x) * ctg(5x) =
*
=
5
3x * tg(5x)
3
sin(3x)
5x
*
*
5
3x
tg(5x)
Dalej sobie poradzisz wykorzystując fakt że
sin(ax)
lim
x → 0
= 1 oraz
ax
tg(ax)
lim
x → 0
= 1.
ax
22 sie 18:35