Szkicowanie wykresów funkcji kawałkami liniowych oraz z wartością bezwzględną.
Niunia: Witam
Na zakresie do poprawki z matematyki dla klasy 1. liceum mam podany temat: "Szkicowanie
wykresów funkcji kawałkami liniowych oraz z wartością bezwzględną." Może mi ktoś to
wytłumaczyć, podać przykładowe zadania? Z góry dziękuję za odpowiedź.
22 sie 17:35
Niunia: Proszę o pomoc
22 sie 17:41
22 sie 17:52
5-latek: np. takie zadanie . narysuj wykres funkcji y=|x|+1
Oczywiscie wiesz co to jest wartosc bezwzgledna xnalezy (−∞,+∞)
narysysuj wykres takiej funkcji y={5x gdzie xnalezy (−5,2>
{3 gdzie x nalezy (2<10> to jest np
funkcja kawalkami liniowa
22 sie 18:01
Niunia: dzięki wielkie
22 sie 18:10
bezendu:

Wiec mam najpierw y=|x| wykres czerwony, który następnie przesuwam o v[0,1] czyli o jedną
jednostkę do góry ( wykres zielony )
22 sie 19:03
5-latek: Dobrze
bezendu
22 sie 20:00
bezendu:
Ten drugi też bym narysował ale f(−4)=−20 i nie zmieści się tutaj wykres
22 sie 20:02
5-latek: To zmien np funkcje na y={2x
{3 i albo zostaw te przedzialy albo tez zmien
i napisz dla jakich

Wtedy moze kolezanka
Niunia zrozumie>
22 sie 20:18
bezendu:

{2x gdy x∊(−3,2>
f(x)={2 gdy (2,
∞)
Tak może być ?
22 sie 20:25
5-latek: Tak moze byc>
Moze daj zamiast y=2 to y=4 . Beda wtedy wykresy ladnie polaczone .
Napisz tez komentarz dla kolezanki . Moze sam tez wymysl funkcje sklejona skladajaca sie np z
3 funkcji liniowych i pokaz kolezance .
22 sie 20:36
bezendu:

f(x)={2x gdy x∊(−3,2>
{4 gdy x∊(2,
∞)
22 sie 20:58