z parametrem
Jaruś: Dla jakich wartości parametru m równanie sin2x + sinx + m = 0 ma rozwiązanie?
22 sie 17:26
use: policz delte ( musisz jednak uwzglednic fakt że sinx∊<−1;1>)
22 sie 17:40
Mila:

sin
2x + sinx + m = 0
sin
2x + sinx =− m
sinx=t i t∊<−1,1>
f(t)=t
2+t parabola skierowana ramionami do góry
| | −b | | −1 | | −1 | |
tw= |
| = |
| ∊<−1,1> zatem najmniejsza wartość f(t) ma w tym przedziale dla t= |
| |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
yw=( |
| )2+( |
| )= |
| najmniejsza wartość f(t) w przedziale <−1,1> |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Największa dla
t=1
f(1)=2
22 sie 17:40
ZKS:
Można też tak
f(x) = sin
2(x) + sin(x) + m
sin(x) = t ∊ [−1 ; 1]
f(t) = t
2 + t + m
Aby ta funkcja miała rozwiązanie to
[f(−1) ≥ 0 ∨ f(1) ≥ 0] ∧ Δ ≥ 0
f(−1) = m ⇒ m ≥ 0 ∨ f(1) = 2 + m ⇒ m ≥ −2 ⇒ m ∊ [−2 ;
∞)
| | 1 | |
Δ = 1 − 4m ⇒ 1 − 4m ≥ 0 ⇒ m ≤ |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
m ∊ [−2 ; ∞) ∧ m (−∞ ; |
| ] ⇒ m ∊ [−2 ; |
| ]. |
| | 4 | | 4 | |
22 sie 17:59