Wyrażenia algebraiczne
Kamix: Jak podzielić wielomian z zastosowanie twierdzenie Bezout, gdy pierwiastkiem nie jest liczba
naturalna tylko np. 0,5.
Bo wtedy chyba nie dzieli się W(x):(x−0,5)
22 sie 17:22
Mila:
Dzieli się.
Podaj przyklad.
22 sie 17:26
Kamix: Najpierw podam treść zadania:
Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
Przykład choćby taki:
4x3+4x2+3x−3, p=0,5
(4x3+4x2+3x−3):(x−0,5)=4x2+6x+6
Więc W(x)=(4x2+6x+6)(x−0,5)
No i niestety delta wychodzi ujemna, więc rozłożyć dalej się nie da, a w odpowiedziach mam, że
W(x)=(2x−1)(2x2+3x+3)
22 sie 17:34
Kamix: Widzę, że moja odpowiedź jest dwa razy większa od odpowiedzi książkowej i nie wiem skąd się
bierze ta różnica ; /
22 sie 17:36
Kamix: A dobra już wiem. Obie odpowiedzi są identyczne, tylko w książce potraktowali p jako 2x−1 a ja
jako x−0,5. Sorry za spam
22 sie 17:38