równania różniczkowe
mrx: Witam, chciałbym się dowiedzieć czy dobrze rozwiązałem to równanie różniczkowe:
x'''−x''+x−1=20e
3x
równanie charakterystyczne:
r
3−r
2+r−1 = 0
r
1 = 1
r
2 = i
r
3 = −i
y
j = C
1e
x + C
2cosx + C
3sinx
y
p = Ae
3x
y
p' = 3Ae
3x
y
p'' = 9Ae
3x
y
p''' = 27Ae
3x
27Ae
3x − 9Ae
3x + 3Ae
3x − 1 = 20e
3x
| | 20e3x+1 | |
rozw: y=C1ex + C2cosx + C3sinx + |
| |
| | 21 | |
Jeżeli się gdzieś pomyliłem proszę o korektę. Dziękuję.
22 sie 16:46
ZKS:
Na pewno tak wygląda to równanie?
22 sie 17:11
mrx: tak
22 sie 17:37
mrx: ops, przepraszam: y''' − y'' + y − 1 = 20e3x
22 sie 17:39
ZKS:
Przecież skoro y''' = r3 oraz y'' = r2 to y ≠ r.
22 sie 17:50
mrx: Nie rozumiem. Przecież tak zapisuje się równanie charakterystyczne.
22 sie 18:08
ZKS:
No właśnie widać że nie rozumiesz bo zapisałeś automatycznie r = y' a nie r = y.
y''' − y'' + y − 1 = 20e3x
y''' − y'' + y = 20e3x + 1
y' = r
Tak wygląda równanie charakterystyczne
r3 − r2 + 1 = 0
i właśnie według mnie to równanie wygląda inaczej.
22 sie 18:19
mrx: ehh, przepraszam, znowu popełniłem bląd przy przepisywaniu. Równanie powinno wyglądać tak:
y''' − y'' + y' − y = 20e3x
22 sie 18:55