Wyrażenia algebraiczne
Kamix: Mam problem z takim zadaniem. Wydaje mi się, że robię dobrze, jednak odpowiedzi są zgoła inne
od tych z tyłu książki.
Treść zadania:
Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
a)W(x)=x3+4x2+x−6, p=1
A więc na mocy twierdzenia Bezout wielomian W(x) jest podzielny przez wyrażenie (x−1). A więc
dokonuje dzielenia wielomianu.
(x3+4x2+x−6):(x−1)=x2+5x+6
Wynika z tego, że wielomian W(x) mogę rozpisać jako (x2+5x+6)(x−1) co kończyłoby zadanie.
Natomiast w odpowiedziach jest W(x)=(x−1)(x+2)(x+3)
Gdzie popełniam błąd?
22 sie 16:44
Saizou : x2+5x+6 można rozłożyć dalej np. za pomocą delty
22 sie 16:49
Kamix: A no faktycznie. A patrząc na tego zadania i nie rozkładając dalej, zostawiając to w postaci
jakiej zapisałem dostałbym max punktów? Przecież ja też rozłożyłem na czynniki, a w treści
zadania nie pisało, aby były to czynniki w najprostszej postaci...
22 sie 16:51
Saizou : Twoje rozwiązanie nie było błędne, to prawda że w treści nie było powiedziane że rozłóż
wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia, ale zazwyczaj o to chodzi
22 sie 16:53
Kamix: Zapytam jeszcze o jedną rzecz. Jeżeli chcę podzielić wielomian stosując twierdzenie Bezout, a
pierwiastkiem jest liczba 0,5 to co dalej? Pamiętam, że wyciągało się coś przed nawias, bo
przecież nie mogę podzielić przez (x−0,5).
22 sie 17:13