prosze o sprawdzenie i pomoc :)
Alicja: Sieczna x−y+1=0 przecina okrąg x2+y2−6x−2y+1=0 w punktach A i B. Przez punkty A i B
poprowadzono styczne do okręgu, które się przecinają w punkcie C. Napisz równanie okręgu
opisanego na trójkącie ABC.
Znalazłam punkt A=(3,4), B=(0,1), C=(0,4)
I jak teraz napisać to równanie?
25 wrz 20:25
Alicja: oo Już mi wyszło (x−
32)
2−(y−
52)
2=
92
25 wrz 20:39
Miś:
Równanie okręgu: (x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2
Masz 3 równania:
1. (3 − a)
2 + (4 − b)
2 = r
2; punkt A należy do okręgu
2. a
2 + (1 − b)
2 = r
2; punkt B
3. a
2 + (4 − b)
2 = r
2; punkt C
| | 3 | |
odejmując równ. 3. od 1. (3 − a)2 − a2 = 0 ⇒ a = |
|
|
| | 2 | |
| | 5 | |
odejmując równ. 1. od 3. (4 − b)2 − (1 − b)2 = 0 ⇒ b = |
|
|
| | 2 | |
Sama oblicz promień r.
25 wrz 20:45
Eta:
25 wrz 20:46
Alicja:
25 wrz 21:20