na trójkącie prostokątnym, w którym...
mazuotma: Witam, proszę o pomoc w zadaniach:
1. Na trójkącie prostokątnym, w którym jedna z przyprostokątnych ma długość 8cm opisano okrąg o
promieniu 5cm. oblicz obwód i pole tego trójkąta.
2. W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 12dm, a kąt między ramionami ma miarę 120o.
oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
22 sie 16:26
Mila:
Podpowiedź.
1) Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równy połowie przeciwprostokątnej.
a=8cm− jedna z przyprostokątnych
c=2*5cm=10 cm przeciwprostokątna
Z tw. Pitagorasa obliczasz drugą przyprostokątną.
2) Korzystasz z tw. sinusów.
22 sie 17:13
dero2005:

b = 8
r = 5
c= 2r =
a =
√c2 − b2 =
O = a+b+c =
22 sie 17:13
mazuotma: Dzięki wam

zrobione, wyniki dobre
22 sie 17:32