równanie
elektron: Mam do rozwiazania takie równanie:
13 = A + 2B
0 = −A − 2B.
problem jest w tym, że nie potrafię wyznaczyć żadnej niewiadomej. przy każdej próbie wynik
wychodzi 0.
Proszę o pomoc.
22 sie 16:12
ICSP: 13 = A + 2B
0 = −A − 2B
taki układ równań jest układem sprzecznym.
22 sie 16:22
elektron: Takie równnie ułożyłem w trakcie rozwiazywania całki wymiernej:
delta wychodzi Δ=0
x
1, x
2 = 1
przy wyliczaniu A i B dochodzę do takiej postaci równania
13x = A(x−1)+B(2x−2)
i co dalej bo w moim rozwiazaniu mam układ równań sprzecznych
22 sie 16:35
ICSP: ale tutaj nie ma sensu bawić się w rozkład na ułamki proste ..
| | 13 | |
Wyciągasz przed całkę |
| i patrzysz co Ci tam w środku zostało |
| | 2 | |
22 sie 16:46
ICSP: | | x | |
później z tego co widzę dostajesz |
| ale to jest równe |
| | (x−1)2 | |
a to już są dwie proste całki które bez problemu policzysz.
22 sie 16:50
elektron: wyszło, dzięki
22 sie 17:11