trygonometria
pozdrawiam: Samolot znajdowałsię w odległości 5km od wieży kontrolnej, kiedy kąt wzniesienia tego samolotu
względem wieży wynosił 38 stopni. Na jakiej wysokości od ziemi leciał wówczas samolot? Wynik
zaokrąglimy do 100m. Pomijamy wysokość więży kontrolnej
22 sie 15:22
Piotr 10: h=5000m*tg38
0=5000m*0,7813=3906,5m≈3900m
22 sie 15:26
pozdrawiam: Dziekuje za zainteresowanie się zadaniem ale własnie 3900m nie jest poprawną odpowiedzią według
klucza. Taki sam wynik mi wyszedł i z braku innych pomysłow zdecydowałem się na opisanie
problemu tutaj.
22 sie 15:54
pozdrawiam: Prawidłowy wynik równa się 3100m
22 sie 15:55
pozdrawiam: A jeśli prawidłowy wynik równa się 3100 to tg musi być liczony z 32 stopni, także to wszystko
jest troszke pokręcone
22 sie 15:57
pozdrawiam: halo ktokolwiek?
22 sie 21:47