Znajdź współrzędne punktu przecięcia przekątnych trapezu
Paula: Mam problem z zadaniem:
Dane sa wspolrzedne wierzcholkow A(−3;−2) i C(2;8) trapezu ABCD . OBlicz wspolrzedne punktu
przeciecia przekatnych tego trapezu jezeli podstawa AB jest 4 razy dluzsza od podstawy DC.
Znalazłam rozwiązanie, ktoś zrobił to z wektorów: AO=4 0C.
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest?
22 sie 15:11
Mila:

ΔABO∼ΔDCO w skali k=4
Cecha podobieństwa kkk
|AB|=4*|DC|
|AO|=4*|OC|
|BO|=4|OD|
22 sie 17:02
Paula: Bardzo dziękuję
22 sie 17:19
Mila:
22 sie 17:26