Eta:
Witam

Proponuję tak:
1/ korzystając ze wzoru a
2 − b
2 = ( a −b)(a +b)
( x
2 −5x +7)
2 − 1 − ( x −2)(x −3)=0
( x
2 −5x +7 −1)( x
2 −5x +7+1) − ( x −2)(x −3)=0
( x
2 −5x +6)( x
2 −5x +8) − ( x −2)(x −3)=0
pierwsze wyrażenie rozkładamy na czynniki:
x
2 −5x +6 = ( x −2)( x −3)
x
2 −5x +8 −−−− nie ma pierwiastków , bo Δ <0
zatem:
( x −2)(x −3)( x
2 −5x +8) −( x −2)( x −3)=0 ( wyłączamy wspólne czynniki przed nawias:
( x−2)( x −3)( x
2 −5x +8 −1)=0
( x −2)( x −3)( x
2 −5x +7)=0
dokończ.... i podaj pierwiastki tego równania... to już banał

2/ podobnie: ze wzoru na różnicę kwadratów:
lub podnieść do kwadratu każde wyrazenie w nawiasie
i zredukować wyrazy podobne, przenieść 55 też na lewą stronę:
i rozłożyć wielomian po lewej stronie na czynniki i podać pierwiastki równania.
Można też pokombinować np, tak

64 − 9 = 55 więc
(8)
2 − ( 3)
2 = 55
( 8 −3)( 8 +3) = 55
to: x
2 +2x = 8 i x +1 = 3 lub x +1 = −3
x
2 +2x −8=0 i x = 2 lub x = −4
Δ=36
√Δ= 6
x =
−2 +62 = 2
x =
−2 −62= − 4
zatem , rozwiązaniem tego równania są : x = 2 lub x = − 4
Sprawdzamy: dla x =2 L= (4 +4)
2 − ( 2 +1)
2 = 8
2 − 3
2 = 55
x = − 4 L= ( 16 − 8)
2 − ( −4 +1)
2 = 8
2 − ( −3)
2= 55