oblicz 2 pochodną
Ewa: | | ln2x | |
mam problem z wyliczeniem pierwszej i drugiej pochodnej z |
| |
| | x | |
bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!
22 sie 12:47
ZKS:
Gdzie napotykasz ten problem?
22 sie 12:50
Ewa: | | 1−ln2x | |
wydaje mi się że pierwszą pochodną wyliczam dobrze i wychodzi mi |
| a w drugiej |
| | x2 | |
strasznie się już gubie i wychodzą mi jakieś głupoty
22 sie 12:51
ZKS:
Pierwsze pochodna dobrze to z drugą też nie powinno być problemu.
22 sie 12:54
Ewa: | | | −1 | |
| *2*x2 − (1−ln2x) *2x | | 2x | |
| | −x+2xln2x | |
czyli? |
| = |
| |
| | x4 | | x4 | |
22 sie 13:00
Ewa: | | x2 −2x | |
mojej koleżance wyszło |
| ale nie rozumiem skąd jej to wyszło |
| | x4 | |
22 sie 13:03
ICSP: zgubiłaś −2x po drodze
22 sie 13:08
Ewa: a no tak, dzięki
22 sie 13:10
ZKS:
Twojej koleżance wyszło bez żadnego logarytmu? Tobie wyszło prawie dobrze. Pokaż jak liczysz.
22 sie 13:12
ZKS:
22 sie 13:13
Ewa: własnie nie wiem jak jej to wyszło w ogóle ale w zadaniu trzeba wyliczyć jeszcze wklęsłość i
wypukłość

znalazłam błąd po tym jak ICSP mi napisał

moje obliczenia:
| | | | | | −3x+2xln2x | |
= |
| = |
| = |
| |
| | x4 | | x4 | | x4 | |
22 sie 13:20
Ewa: | | 2x2 | |
oj zapomniałam napisać minusa przy |
| |
| | 2x | |
22 sie 13:21
ICSP: | | −3x + 2xln2x | | x(2ln2x − 3) | | 2ln2x − 3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | x4 | | x4 | | x3 | |
22 sie 13:21
Ewa: a czy wypukłość jest cokolwiek dobra?
2ln2x−3 >0
2ln2x >3
ln e
3/2 >0
22 sie 13:29
ICSP: a czy w ogóle jest dziedzina ustalona ?
22 sie 13:34
ICSP: i wypukłość niestety źle wyznaczona
22 sie 13:36
Ewa: x∊(0,∞) nie wiem sama już, wszystko mi sie poksiajało :x
22 sie 13:39
ICSP: D dobrze
2ln2x − 3 > 0
e
ln2x > e
3/2
2x > e
3/2
22 sie 13:45
Ewa: dziękuję
22 sie 13:48