okrąg wpisany w romb
damian: Promień okręgu wpisanego w romb o kącie ostrym 60 stopni jest równy √3 . Oblicz długości
przekątnych tego rombu oraz jego pole.
22 sie 11:37
Piotr 10: Zauważ, że h=2*r
Następnie z funkcji trygonometrycznej:
Wylicz z tego a
Skorzystaj z faktu, że P=a
2sin60
0
gdzie d
1 i d
2 to przekątne rombu
Przekątne przecinają się pod kątem prostym(trójkąt prostokątny)
22 sie 11:55
ICSP: pod kątem prostym i dzielą się na połowy
22 sie 11:58
Piotr 10: Tak, zapomniałem tego dopisać do ''wskazówki''
22 sie 12:00
Karolcia: krótsza przekątna=3
dłuższa=3
√3
22 sie 13:16
Mila:
Zauważ,że ten romb "składa" się z dwóch trójkątów równobocznych.
22 sie 17:58