lim x−>1− (1−x)cos*(pix/2)
Wynik: 1
| |||||||||||
=eln(1−x)*(cos*pix/2) = e do potęgi { | |||||||||||
| 1ln(1−x) |
| −sinpix | pi | 1 | 1 | |||||
=Z górnej wyszło mi: | * | a z dolnej: | * | |||||
| 2 | 2 | 1−x | ln(1−x)2 |
| −1 | ||
a czy on się nie skróci? Bo u góry w dolnej wychodzi: | * pochodna z (1−x) i to da nam | |
| 1−x |
| 1 | |||||||||||
u góry daj ln(1−x), na dole | |||||||||||
|
| −1 | −sinpix | pi | ||||
ok. Czyli pochodna wychodzi u góry: | A na dole: | * | ? | |||
| x | 2 | 2 |
| −1 | ||
(ln(1−x))' = | ||
| 1−x |
| 1 | πx | πx | πx | ||||||||||||||
( | )' = (cos( | )−1)' = −1cos( | )−2 * (cos( | )' = | |||||||||||||
| 2 | 2 | 2 |
| πx | πx | πx | πx | πx | π | |||||||
cos( | )−2 * sin( | ) * ( | )' = cos( | )−2 * sin( | ) * | |||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| π |
| 1 | |||||||||||||||||||||
* | * | = | |||||||||||||||||||||
| 2 |
|
|
| π |
| |||||||||||
* | ||||||||||||
| 2 |
|
Jeszcze raz dzięki
| −1 |
| 2 | |||||||||||||
limx → 1− | * | * | = | ||||||||||||
| 1−x |
| π |
| −1 | 1 | 2 | ||||
[ | * | * | ] = | |||
| ∞ | ∞ | π |
| C | ||
[ | ] = 0 ⇒ e0 = 1 | |
| ∞ |
W takim razie usiądź do pochodnych, regułe de Hospitala na razie zostaw,
możesz później się zamieszać w tym wszystkim. Jak od wczoraj się uczysz to przerób duuużo
pochodnych, licz na początku je pokolei − rozpisuj tak jak ja na początku. Później nabierzesz
wprawy i obejdzie się bez tego rozpisywania, ja o ile dobrze pamiętam to na nauke pochodnych
poświęciłem ~tydzień (chodzi o rozpisywanie wszystkiego), później najbardziej skomplikowaną
pochodną policzysz bez problemu
Powodzenia.
P.S Zaczynasz studia czy nadrabiasz materiał?
Za to koło gdzie były pochodne
cząstkowe udało mi się zdać, bo to jakoś ogarnęłam. Teraz przerabiam zadania z książki i
staram się każdy przykład liczyć tak długo, aż wyjdzie. No i z tym przykładem miałam problem.
Pewnie się jeszcze odezwę na forum, bo 3 podpunkty na 22 z pochodnych nie mogę rozwiązać. Ale
jeszcze je pomęczę, a jak nie wyjdzie to napiszę. Czasem mam problem ze skracaniem. Bo w
książkach dają odp już po skróceniu wszystkiego i wtedy trzeba szukać jakiś 'magicznych'
wzorów, żeby je użyć i skrócić
Przysiąść, zrozumieć i zdać.