Rozwiąż równanie trygonometryczne
Mariusz: Rozwiąż równanie 4cos2x − 8sinxcos2x = 3(1− 2sinx) w przedziale <0,2π>
22 sie 10:55
Piotr 10: Pomagam
22 sie 10:56
Piotr 10: 4(1−sin
2x)−8sinx(1−sin
2x)=3−6sinx
4−4sin
2x−8sinx+8sin
3x=3−6sinx
8sin
3x−4sin
2x−2sinx+1=0
sinx=t t∊<−1:1>
8t
3−4t
2−2t+1=0
4t
2(2t−1)−1(2t−1)=0
(2t−1)(4t
2−1)=0
2t−1=0 v 4t
2−1=0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
t= |
| v t= |
| v t=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | 7π | | π | | 11π | |
x=π+ |
| = |
| v x=2π− |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | | 7π | | 11π | |
Odp:x= |
| v x= |
| v x= |
| v x = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
22 sie 11:05
Mariusz: dzięki wielkie
22 sie 11:05
Piotr 10:
22 sie 11:08
AS:
4*cos
2(x)*(1 − 2*sin(x)) − 3*(1 − 2*sin(x)) = 0
(1 − 2*sin(x))*(4*cos
2(x) − 3) = 0 =>
| | 1 | | √3 | | √3 | |
1) sin(x) = |
| 2) cos(x) = − |
| 3) cos(x) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
22 sie 12:44