ciagi
asia18: ciąg a,b,c jest arytmetyczny i suma a,b,c=33
ciąg a,b+3,c+13 jest geometryczny. oblicz a,b,c
25 wrz 19:41
ooooo: podałam Ci rozwiązanie niżej
25 wrz 19:43
asia18: cos mi nie wyszlo..
25 wrz 19:44
ooooo: | | a+c | |
a=33−b−c, zatem jesli do równania b= |
| podstawisz za a to łatwo wyliczysz b, spróbuj  |
| | 2 | |
25 wrz 19:50
asia18: a jo hehe dzieki
25 wrz 19:55
ooooo: jak masz b to już a i c jest dość prosto
25 wrz 19:56
asia18: no dobra ale jak a obliczyc?
25 wrz 20:03
ooooo: masz jeszcze rownanie (b+3)2=a(c+13)
wstaw wartosc za b, za a=33−b−c i z tego wylicz c
25 wrz 20:05
mała MI: Powstaje nam układ równań:
a+b+c=33
a+c=2*b − z własności ciągu arytmetycznego an=(an−1+an+1)/2⇒2*an=an−1+an+1
a*(c+13)=(b+3)2 − z własności ciągu geometrycznego a2/a1=a3/a2
Rozwiązujemy układ równań:
z równania nr 2 mamy: a=2*b−c
podstawiamy do równania nr 1: 2*b−c+b+c=33 ⇒ 3*b=33 ⇒ b=11
podstawiamy do równania nr 3: (2*11−c)*(c+13)=(11+3)2
(22−c)*(c+13)=142
22*c+286−c2−13*c=196
−c2+9*c+90=0
Delta=81+4*90 √delta = 21
c1=(−9−21)/(−2)=15
c2=(−9+21)/(−2)=−6
b1=11
b2=11
a1=22−15=7
a2=22−(−6)=28
8 paź 10:50