monotonicznsc ekstrema dziedzina
asad: wyznaczyć przedziały monotoniczności, ekstrema i podać dziedzinę funkcji: f(x)=x2 − 8lnx
22 sie 10:49
ICSP: f(x) = x
2 − 8lnx gdy x > 0
| | 8 | |
f'(x) = 0 ⇒ 2x − |
| = 0 ⇒ x = 2 v x = −2 − nie należy do dziedziny |
| | x | |
Przedziały monotoniczności
| | 8 | |
f↗ ⇒ f'(x) > 0 ⇒ 2x − |
| > 0 ⇒ // mnożę przez x ponieważ pozwala mi na to dziedzina i po |
| | x | |
rozwiązaniu nierówności kwadratowej dostaje //
⇒ x ∊ (2 ; +
∞)
f
↙ ⇒ f'(x) < 0 ⇒ x ∊ (0 ; 2)
funkcja najpierw maleje do punkt x = 2 potem zaczyna rosnąć. Zatem w pkt x = 2 znajduje się jej
minimum równe : f(2) = 4 − 8ln2
22 sie 11:29