Wyznaczyć wartość największą oraz najmniejszą funkcji f określonej w przedziale
mati: Przedział [ −1, 3 ]
Dzięki za ewentualną pomoc.
22 sie 10:43
ICSP: jaki poziom ?
22 sie 11:22
mati: To są zadania z kolokwium na studiach. Nie mam więcej informacji poza tym co napisałem w
treści.
22 sie 11:32
ICSP: Czyli studia a nie liceum. Zatem
| | 4x | |
a) Wyznaczyć największą oraz najmniejszą wartość funkcji f(x) = |
| gdy x ∊ [−1 ; 3] |
| | x2 + 4 | |
Liczymy pochodna :
| | 4x2 + 16 − 8x2 | | −4x2 + 16 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x2 + 4)2 | | (x2 + 4)2 | |
| | −4x2 + 16 | |
f'(x) = 0 ⇒ |
| = 0 ⇒ x = 2 v x = −2 |
| | (x2 + 4)2 | |
x = −2 nie należy do rozpatrywanego przedziału wiec nie ma sensu się nim zajmować.
Zajmujemy się dalsza analizą pkt x = 2
Sprawdzamy kiedy funkcja jest rosnąca :
f'(x) > 0 ⇒ −4x
2 + 16 > 0 ⇒ x
2 − 4 < 0 ⇒ x ∊ (−2 ; 2)
a kiedy malejąca
f'(x) < 0 ⇒ x ∊ (−
∞ ; −2) ∪ (2 ; +
∞)
funkcja w otoczeniu pkt 2 najpierw rośnie a potem maleje. Zatem w pkt x = 2 znajduje sie
| | 8x | |
maksimum lokalne równe f(2) = |
| = 1 |
| | 8 | |
Liczymy teraz f(−1) oraz f(3) i sprawdzamy które będzie mniejsze.
Odp Największa wartość = f(2) = 1
| | 4 | |
Najmniejsza wartość = f(−1) = − |
| |
| | 5 | |
drugi przykład analogicznie
22 sie 11:42
mati: Mógłby Pan rozbić mi przyrównywanie do 0 zaraz po obliczeniu pochodnej ? Dalszą część rozumiem
i bardzo dziękuję za pomoc.
22 sie 12:18
mati: To może ktoś inny rozjaśni mi jak rozpisać to przyrównanie do 0 ?
22 sie 18:36
5-latek: | | −4x2+16 | |
|
| =0 pochodna przyrownalem do zera |
| | (x2+4)2 | |
Masz wyrazenie wymierne . Wobec tego pytanie za 100 punktow Panie student . Kiedy wyrazenie
wymierne =0 .
Pan student odpowiada. Wtedy gdy licznik =0 bo mianownik nie moze rownac sie 0 gdyz dzielenie
przez 0 jest niedozwolone
Wobec tego −4x
2+16=0 to −4x
2=−16 to 4x
2=16 /(

4 to x
2=4 to x=
√4 lub x=−
√4 to x=2 lub
x=−2
To wszystko
22 sie 20:31
mati: Dziękować

Jestem słabym studentem
22 sie 20:34
5-latek:
22 sie 20:39