Trojkaty
Pat:

Wysokosc trojkata prostokatnego poprowadzona z wierzcholka kata prostego dzieli
przeciwprostokatna na odcinki 4 i 9.
Obliczp ole trojkata oraz dlugosc promienia okregu opisanego na tym trojkacie.
No wiec rysunek narysowałem powyżej, dobrze mysle?
z podobienstwa trojkatow:
Czyli:
9*4= h*h ⇒ h
2=36 ⇒ h=6
| | 1 | |
Pole trojkata: h * |
| * 15= 45 ? |
| | 2 | |
Dlugosc okregu wpisanego:
Nie mam bokow a i b i teraz moje pytanie

Czy moge obliczyc b z pitagorasa majac dlugosc 9 i h?
I jak obliczyc bok a

bo to mnie najbardziej interesuje? tez z pitagorasa prawda wtedy wezme
pod uwage boki b a i(4+9)?
22 sie 09:24
Pat: oczywiscie zamiast 15 w polu trojkata bedzie 13
22 sie 09:25
Rafał28:
Z podobieństwa trójkątów dochodzisz do wniosku, że wysokość h opuszczona z wierzchołka kąta
prostego jest średnią geometryczną odcinków na jakie dzieli ta wysokość przeciwprostokątną.
h = √4 * 9
Masz obliczone h = 6. Liczysz boki, a, b z Pitagorasa dla mniejszych trójkątów. Bok c to
przeciwprostokątna czyli c = 13.
22 sie 09:43
Rafał28: Albo korzystasz z faktu, że promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym to połowa
przeciwprostokątnej.
22 sie 09:44