rownosci
zadanie: Czy dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y spelniajcych warunek x3=y3 zachodzi rownosc
a) x2=y2 ?
21 sie 22:05
ICSP:
21 sie 22:08
zadanie: jeżeli zachodzi to dlaczego?
21 sie 22:13
ICSP: ponieważ :
x3 = y3 ⇒ x = y ⇒ x2 = y2
za to w drugą stronę to już nie działa. Zastanów się dlaczego
21 sie 22:15
Mila:
Dobre pytanie, ICSP.
21 sie 22:16
Garth:
x, y ∊ (−∞, 0) ⇒ x3 = y3 ⇒ 3√x3 = 3√y3, x3, y3 < 0 [n√am; dziedzina: a>0], dobrze?
21 sie 22:32
zadanie: w druga strone czyli x2=y2 ⇒ x=y ⇒ x3=y3
wydaje mi sie, ze tak nie moze byc bo funkcje x2 i y2 nie sa roznowartosciowe czy o to
chodzilo?
21 sie 22:35
zadanie: ?
21 sie 22:54
PW: Tak, ale powinieneś mówić o j e d n e j funkcji "podnoszenie do kwadratu", czyli o funkcji
f(u)=u2.
Funkcja ta nie jest różnowartościowa, a więc z faktu, że jej wartości dla argumentów x i y są
równe nie można wyciągać wniosku, że x=y,
z faktu że x2=y2 nie wynika, że x=y.
A dlaczego x3=y3 ⇒ x=y? Bo funkcja g(u)=u3 jest różnowartościowa (uzasadnienie jest aż tak
proste, dlatego pewnie ICSP nic nie napisał na ten temat)..
21 sie 22:54
zadanie: no tak bo (−2)2=22 ale −2≠2
21 sie 22:55