..
KINGA;]:
Moze mi to ktos wytlumaczyc?

'zapisz liczby w ostaci ułamkow zwykłych;
17,(3)
17,333.....=X / x10
173,333....=10x
a no i tego nie rozumie dalej
156+17,333....=10x
25 wrz 19:23
Edek: popatrz ile wynosi 17,33333...
mamy
156+x=10x
156=9x
x=523
25 wrz 19:38
KINGA;]: no wiem jak to zakonczyc

ale nie rozumiem tego ze z 173,333.. nagle jest 156+17,333..
25 wrz 19:44
Magda: moze troszke inaczej

17,(3) to inaczej:
17+ 0,(1) *3
wiec podstawiasz i liczysz
Jesli chodzi o druga czesc:
173,(3)=156+17,(3)

Zatem:
25 wrz 20:00
Magda: Zapomnialam dodac:
173
13=10x
W razie problemów pisz
25 wrz 20:03
KINGA;]: no ok ale to sie jakos rozkalada
Jesli chodzi o druga czesc: 173,(3)=156+17,(3)
25 wrz 20:05
Magda: samo 173,(3) mozesz wyliczyc bez rozkladania:
173,(3)=173+0,(1)*3
173,(3)=173+19*3
173,(3)=17313
Wytlumacz, o co chodzi Ci, kiedy mowisz o rozkladaniu. bo nie rozumem szczerze mowiac
25 wrz 20:10
KINGA;]: ha nie nie juz rozumie

dzieki dzieki
25 wrz 20:22
Magda: Nie ma za co

Polecam sie na przyszlosc: P
25 wrz 20:33