Całka - 2 sposoby i 2 inne wyniki?
brtk93: Witam, robię pewną całkę i nie wiem co robię źle, że pojawia mi się niepotrzebne −1 w wyniku.
Robię to tak:
∫ln(x+1)dx= t=x+1 dt=dx
∫ln(t)dt= u=ln(t) u'=1/t v'=1 v=t
= t*ln(t) − t = (x+1)ln(x+1) − x−1. Robiąc to w wolframie wychodzi bez tej 1 na końcu. Nie
widzę żebym robił gdzieś błąd. Wiem, że można robić też bez podstawiania tylko od razu u=
ln(x+1) itd, ale zastanawia mnie czemu źle wychodzi robiąc w opisany przeze mnie sposób.
Byłbym wdzięczny za pomoc, bo strasznie mnie to irytuje.
21 sie 19:01
use: wiem o czym mowisz tez tak czasem mam ale zastanow sie po co piszesz na koncu +C
ta jedynka to STAŁA

i mozna ją tam wrzucić
21 sie 19:07
brtk93: Dzięki za pomoc! Tą całkę mam oznaczoną i faktycznie przecież taka jedynka czy jakakolwiek inna
stała wyeliminuje się przy końcowym wyniku, więc na niego nie wpływa.
21 sie 19:26