Kilka zadań krótkiej odpowiedzi.
Konstancja: Witam, ma do rozwiązania kilka zadań krótkiej odpowiedzi. Proszę o w miarę szybką pomoc.
1. Pani Kasia skorzystała z promocji "Raty 0%" i kupiła pralką za 1650 zł. Pierwsza rata
wyniosła 250 zł, a każda następna będzie o 20 zł mniejsza od poprzedniej. Ile łącznie rat
zapłaci pani Kasia?
2. Pierwszego dnia samochód przejechał 500 km, a każdego następnego przejeżdża 45 tej
odległości, którą przebył dnia poprzedniego. Oblicz, ile kilometrów przejechał ten samochód w
ciągu 4 dni?
3. Wyznacz liczbę a tak, aby liczby: 14, a, a+3 w podanej kolejności tworzyły ciąg
geometryczny.
4. Oblicz, który wyraz ciągu an = n2 − 5n − 8 jest równy 6.
21 sie 18:01
bezendu:
Już rozwiązuje
21 sie 18:14
bezendu:
4) n2−6n−8=6
n2−6n−14=0
Δ=36+56=92
√Δ=2√23
n1=U{6−2√23{2}=3−√23 ∉N+
n2=U{6+2√23{2}=3+√23=a7
spr 72−5*7−8=6
6=6
21 sie 18:18
21 sie 18:25
Janek191:
z.1
Mamy ciąg arytmetyczny
a
1 = 250
r = − 20
S
n = 1650
więc
a
n = a
1 +( n −1)*r = 250 + ( n −1)*( −20) = 250 −20n + 20 = 270 − 20n
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n
czyli
0,5*( 250 + 270 − 20n)*n = 1650 / * 2
( 520 − 20n)*n = 3300
−20 n
2 + 520 n = 3300 / : ( − 20)
n
2 − 26n + 165 = 0
−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −26)
2 − 4*1*165 = 676 − 660 = 16
√Δ = 4
| | 26 − 4 | | 26 + 4 | |
n = |
| = 11 lub n = |
| = 15 |
| | 2 | | 2 | |
a
11 =270 − 20*11 = 270 − 220 = 50 > 0
a
15 = 270 − 20*15 = 270 − 300 = − 30 < 0 − nie może być rata ujemna, więc
n = 11
Odp. Kasia zapłaciła 11 rat.
=======================
21 sie 18:25
bezendu: Zadanie 2
1476 km tyle przejechał
@Janek napisałem, że rozwiązuje
21 sie 18:31
Janek191:
z.4
a
n = n
2 − 5n − 8
a
n = 6 ⇔ n
2 − 5n − 8 = 6 ⇔ n
2 − 5n − 14 = 0
Δ = ( −5)
2 − 4*1*(−14) = 25 + 56 = 81
więc
Odp. Siódmy wyraz tego ciągu jest równy 6.
spr. a
7 = 7
2 − 5*7 − 8 = 49 − 35 − 8 = 6
21 sie 18:33
Konstancja: Mam pytanie, czy pomogli byście mi rozwiązać jeszcze kilka zdań tylko rozszerzonej odpowiedzi
21 sie 18:36
bezendu: a to była krótka odpowiedź ?

tak rozwiążemy
21 sie 18:36
Konstancja: haha

no tak, krótki to to nie było

ale bardzo za te zadania dziękuje i zaraz napisze
następne
21 sie 18:38
bezendu: Konstancja
21 sie 18:48
Konstancja: 1. Na bokukwadratu o polu 100 cm2 zbudowano trojkąt prostokatny, którego przeciwprostokątna,
jest równa długości boku kwadratu. Długości boków trójkąta tworzą ciag arytmetyczny. Oblicz
pole trójkąta.
2. W sali kinowej jest łącznie 440 miejsc. Liczby miejsc w kolejnych rzędach tworzą ciąg
arytmetyczny o różnicy 1. W ostatnim rzędzie jest 35 miejsc. sprawdź, czy w dwunastym rzędzie
zmieszczą się wszyscy 30−osobowej klasy. Odpowiedź uzasadnij.
3. Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 7 dają resztę 3.
4. Między liczby 1 i 10 wstaw dwie inne liczby tak, aby trzy pierwsze tworzyły ciąg
geometryczny, a trzy ostatnie ciąg arytmetyczny.
5. W ciągu geometrycznym drugi wyraz jest równy 6, a piąty wyraz jest równy 48. Oblicz, ile
wynosi pierwszy wyraz, iloraz oraz suma wyrazów tego ciągu od piątego do dziesiątego.
6. Za trzy płyty, których ceny tworzą ciąg geometryczny zapłacono 142,50 zł. Najdroższa z nich
kosztowała o 7,50 zł mnie niż pozostałe. Oblicz ile kosztowała każda z płyt.
7. Suma n kolejnych początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem Sn = 3n2 −
13n. Wyznacz wzór ogólny na n−ty wyraz tego ciągu.
21 sie 18:48
Konstancja: Przepraszam bezendu

troszkę mi to zajęło
21 sie 18:49
Piotr 10: Zad.7
Sn=a1+a2+a3+.......+an−1+an
Sn−1=a1+a2+a3.....+an−1
Odejmując stronami otrzymuję:
Sn − Sn−1=an
Sn=3n2−13n
Sn−1=3(n−1)2−13(n−1)
Policz i podstaw
21 sie 18:51
bezendu:
3)
a
1=10
a
2=17
a
n=94
10+(n−1)*7=94
10+7n−7=94
7n=91
n=13
21 sie 18:57
Konstancja: Mam pytanie do zadania 1 z poprzedniego zestawu ktore rozwiązał Janek191. Nie zabardzo wiem
skąd wzięło się to 0,5 w tym zapisie: Sn = 0,5*( a1 + an)*n
21 sie 19:00
Piotr 10: Zad.3
a1=10
a2=17
a3=24
a4=31
a5=38
a6=45
an=94
an=a1+(n−1)*r
an=10+(n−1)*7
94=10+7n−7
n=13
S13=676
21 sie 19:02
Piotr 10: Oj sorry
bezendu nie widziałem Twojego wpisu. Ja już idę, nie przeszkadzam
21 sie 19:03
bezendu: Piotr za późno i po co wypisujesz te wszystkie wyrazy

ciekawe co byś zrobił jak by to
były liczby 3 cyfrowe
21 sie 19:03
bezendu: Zadanie 7
a
n=6n
16
Piotr jak chcesz to się pobaw z tym zadaniami ja muszę uciekać
21 sie 19:05
Konstancja: Dziękuje bezendu za pomoc
21 sie 19:06
Piotr 10: Tak od razu mi przyszło do głowy

. Potem doszedłem do wniosku, że ma być dwucyfrowa więc
znalazłem liczbę 91, która jest podzielna przez 7. A liczba 94=13*7+3
21 sie 19:07
Piotr 10: Ja też zaraz zmykam, więc
Konstancja może ktoś inny Ci pomoże
21 sie 19:08
Janek191:
| | a1 + an | |
Sn = 0,5*( a1 + an)*n = |
| *n − wzór na sumę n początkowych |
| | 2 | |
wyrazów ciągu arytmetycznego
21 sie 19:10
Konstancja: To co
Piotr 10 pomożesz mi z tymi zadaniami
21 sie 19:10
Konstancja: ooo no to szkoda

to może chociaż
Janek191 mi pomoże
21 sie 19:11
Piotr 10: 4. Między liczby 1 i 10 wstaw dwie inne liczby tak, aby trzy pierwsze tworzyły ciąg
geometryczny, a trzy ostatnie ciąg arytmetyczny.
1;a;b;10
a2=1*b
b=U{a+10{{2}
2b=a+10
2a2=a+10
2a2−a−10=0
Δ=1+80=81
√Δ=9
a1=2,5 v a2=−2
b1=6,25 v b2=4
Tak na szybko korzystasz tutaj z zaleznosci miedzy ciagami
21 sie 19:16
Piotr 10: I sprawdź jeszcze to co napisałem, ja już muszę iść
21 sie 19:17
Konstancja: Dziękuję Ci bardzo
Piotr 10
21 sie 19:22
Janek191:
z.1
Bok kwadratu ma długość 10, bo 10
2 = 100
a
1,a
2, a
3 = 10 − ciąg arytmetyczny
a
2 − a
1 = 10 − a
2
2a
2 = a
1 + 10 ⇒ a
2 = 0,5 a
1 + 5
oraz z tw. Pitagorasa
a
12 + a
22 = a
32
czyli
a
12 + ( 0,5 a
1 + 5)
2 = 10
2
a
12 + 0,25 a
12 + 5a
1 + 25 = 100
1,25 a
12 + 5a
1 − 75 = 0 / *4
5 a
12 + 20 a
1 − 300 = 0
a
12 + 4 a
1 − 60 = 0
Δ = 16 − 4*1*( −60) = 16 + 240 = 256
√Δ 16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
2 = 0,5*6 + 5 = 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole
P = 0,5 a
1*a
2 = 0,5*6*8 = 24
P = 24 cm
2
=============
21 sie 19:23
Janek191:
z.1
Bok kwadratu ma długość 10, bo 10
2 = 100
a
1,a
2, a
3 = 10 − ciąg arytmetyczny
a
2 − a
1 = 10 − a
2
2a
2 = a
1 + 10 ⇒ a
2 = 0,5 a
1 + 5
oraz z tw. Pitagorasa
a
12 + a
22 = a
32
czyli
a
12 + ( 0,5 a
1 + 5)
2 = 10
2
a
12 + 0,25 a
12 + 5a
1 + 25 = 100
1,25 a
12 + 5a
1 − 75 = 0 / *4
5 a
12 + 20 a
1 − 300 = 0
a
12 + 4 a
1 − 60 = 0
Δ = 16 − 4*1*( −60) = 16 + 240 = 256
√Δ 16
−−−−−−−−−−−−−−−−
a
2 = 0,5*6 + 5 = 8
−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole
P = 0,5 a
1*a
2 = 0,5*6*8 = 24
P = 24 cm
2
=============
21 sie 19:30
Janek191:
z.6
a, b, c − ceny tych płyt
Mamy
a + b + c = 142,5
oraz
c = a + b − 7,50 ⇒ a + b = c + 7,50
czyli
c + 7,50 + c = 142,50
2c = 142,50 − 7,50 = 135 / : 2
c = 67,50
−−−−−−
a + b = 67,50 + 7,50 = 75 ⇒ b = 75 − a
a,b,c − ciąg geometryczny, więc
b
2 = a*c
czyli po podstawieniu za b i c otrzymamy
( 75 − a)
2 = a*67,50
5625 − 150 a + a
2 = 67,5 a
a
2 − 217,5 a + 5625 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −217,5)
2 − 4*1*5625 = 47 306,25 − 22 500 = 24 806,25
√Δ = 157,5
| | 217,5 − 157,5 | | 217,5 + 157,5 | |
a = |
| = 30 lub a = |
| = 187,5 > c − odpada |
| | 2 | | 2 | |
zatem
b
2 = a*c = 30*67,50 = 2025
b =
√2025 = 45
spr. 30 + 45 + 67,5 = 142,5
Odp. Płyty kosztowały 30 zł, 45 zł, 67,50 zł.
====================================
21 sie 20:53
Janek191:
z.5
Ciąg geometryczny:
a
2 = 6
a
5 = 48
Mamy
a
2 = a
1*q => a
1 = a
2 : q
a
5 = a
1*q
4
czyli
| | a1*q4 | |
a5 : a2 = |
| = q3 |
| | a1*q | |
czyli
48 : 6 = 8 = q
3 ⇒ q = 2
a
1 = a
2 : q = 6 : 2 = 3
===================
a
5 + a
6 + a
7 + a
8 + a
9 + a
10 = S
10 − S
4 = 3069 − 45 = 3024
bo
| | 1 − qn | | 1 − 210 | |
S10 = a1* |
| = 3* |
| = − 3*( 1 − 1024) = 3*1023 = 3069 |
| | 1 − q | | 1 − 2 | |
| | 1 − 24 | |
S4 = 3* |
| = − 3*( 1 − 16) = 45 |
| | 1 − 2 | |
Odp. Ta suma jest równa 3024.
=========================
21 sie 21:06
Janek191:
z.2
Mamy
S
n = a
1 = a
2 + ... + a
n = 440
r = 1
a
n = 35
zatem
a
n = a
1 + ( n −1)*r = a
1 + ( n −1)*1 = a
1 + n − 1 ⇒ a
1 = a
n − n + 1
oraz
Po podstawieniu otrzymamy za a
1 otrzymamy
| an − n + 1 + an | |
| *n = 440 |
| 2 | |
czyli
| 35 −n + 1 + 35 | |
| *n = 440 / * 2 |
| 2 | |
(71 − n)*n = 880
71n − n
2 = 880
n
2 − 71n + 880 = 0
−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −71)
2 − 4*1*880 = 5041 − 3520 = 1521
√Δ = 39
| | 71 − 39 | | 71 + 39 | |
n = |
| = 16 lub n = |
| = 55 − odpada , bo an byłoby > 35 |
| | 2 | | 2 | |
| | 35 − 16 + 1 + 35 | |
spr. S16 = |
| *16 = 440 |
| | 2 | |
Obliczam a
1
a
1 = a
n − n + 1 = 35 − 16 + 1 = 20
oraz
a
12 = a
1 + (12 −1)*r = 20 + 11*1 = 31 > 30
Odp. W dwunastym rzędzie zmieści się 31 osób czyli wszyscy uczniowie tej klasy.
================================================================
22 sie 08:28
Konstancja: Nawet nie wiem jak mam Ci dziękować
Janek191 ratujesz moje życie normalnie. Dziękuje Ci
bardzo
22 sie 10:10
Konstancja: Mam prośbę czy może ktoś mi pomóc z zadaniem 2 w pierwszym zestawie, o tym samochodzie

Bardzo
proszę.
22 sie 10:22
Piotr 10: Ja spróbuję tylko zjem wpierw
22 sie 10:30
Piotr 10: Te zadanie można na 2 sposoby zrobić 1. ''Po chłopsku'' 2. Ciąg geometryczny. Jak zjem napiszę
rozwiązanie
22 sie 10:34
Piotr 10: | | 4 | |
2. Pierwszego dnia samochód przejechał 500 km, a każdego następnego przejeżdża |
| tej |
| | 5 | |
odległości, którą przebył dnia poprzedniego. Oblicz, ile kilometrów przejechał ten samochód w
ciągu 4 dni?
1 sposób
Na ''chłopski rozum''
Pierwszy dzień−500 km
| | 4 | | 4 | |
Drugi dzień to |
| odległości, którą przebył dnia poprzedniego, czyli |
| * 500km=400km |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 4 | |
Trzeci Dzień to |
| odległości, którą przebył dnia poprzedniego, czyli |
| *400km=320km |
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 4 | |
Czwarty dzień to |
| odległości, którą przebył dnia poprzedniego, czyli |
| *320km=256km |
| | 5 | | 5 | |
Teraz dodaje km z każdego dnia:
500km+400km+320km+256km=1476 km
2 sposób
a
1=500km
| | 1−0,84 | |
S4= 500km |
| =1476 km |
| | 1−0,8 | |
22 sie 10:41
różyczka: Dziękuje
Piotr 10
22 sie 10:43