Planimetria - Obliczanie promienia okręgu opisanego na trójkącie.
Michał: Witam.
Mam problem z rozwiązaniem jednego zadania.
Dany jest trójkąt ABC o bokach 7,8,9. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym
trójkącie.
Jaki wzór w takim wypadku zastosować?
21 sie 17:50
bezendu:
| | abc | |
więc tak pole policzysz ze wzoru Herona, a promień ze wzoru R= |
| |
| | 4P | |
21 sie 17:53
Michał: Coś mi nie wychodzi. Pole z tego wzoru wychodzi mi √720. Nie wiem czy to tak ma być. Możesz
mi to wytłumaczyć?
21 sie 18:05
bezendu:
nie znasz wzoru Herona
| | 7+8+9 | |
najpierw połowa obwodu p= |
| =12 |
| | 2 | |
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
P=
√12(12−7)(12−8)(12−9)
P=
√720
P=12
√5
21 sie 18:12
Michał: A no właśnie pierwiastka tego nie ogarnąłem. Ale dzięki za wyjaśnienie.
21 sie 18:16
bezendu:
21 sie 18:34