Proszę o szybką pomoc! :/
Gabrysia: Do pustej skarbonki wrzucono 50 groszy i odtąd co tydzień dorzucano kwotę o 10 groszy większą
niż tydzień wcześniej. Jaką kwotę wrzucono do skarbonki po upływie roku? Ile pieniędzy
zgromadziło się w skarbonce przez ten czas? (Przyjmij, że rok to 52 tygodnie).
21 sie 16:31
bezendu:
a1=50
r=10
an=50+(51)*10=
an=50+510
an=550
an=5,50 zł
21 sie 16:35
bezendu:
coś się nie zgadza
21 sie 16:38
Garth:
"Ile pieniędzy zgromadziło się w skarbonce przez ten czas?", a nie "Ile pieniedzy wrzucono do
skarbonki ostatniego tygodnia?"
21 sie 16:39
bezendu:
a
1=0,5
r=0,1
a
n=0,5+51*0,1
a
n=5,6
| | 0,5+5,6 | |
S52= |
| *52=158,60 zł |
| | 2 | |
w pierwszym poście jest źle
21 sie 16:40
Gabrysia: Prawie się zgadza tylko że tygodni ma być 52 a nie 51
21 sie 16:41
Gabrysia: heh

ok dziękuje bardzo za pomoc
21 sie 16:42
bezendu:
Gabrysia teraz się zgadza wiem że tygodni 52 ale wzór masz
an=a1+(n−1)*r więc jeśli n=52 to 52−1=51
21 sie 16:43
Gabrysia: Tak tak już wiem

jeszcze raz dziękuje
21 sie 16:45
bezendu:
a
1=50
r=10
a
n=50+(51)*10
a
n=560
15860/100
158,60
Tym sposobem też wyszło
21 sie 16:54
Gabrysia: No rzeczywiście wyszło

ale fajnie
21 sie 16:57