oblicz calke
felek: calka z x+3/X2+4x dx
21 sie 15:02
ICSP: | x+3 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| x2 + 4x | | x | | x+4 | |
stąd
A + B = 1
| | 3 | | 1 | |
4A = 3 ⇒ A = |
| ∧ B = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | x+3 | | 3 | | 1 | |
∫ |
| x = |
| ln|x| + |
| ln |x+4| + C |
| | x2 + 4x | | 4 | | 4 | |
21 sie 16:22
AS:
∫(x + 3/x
2 + 4x)dx = ∫(5x + 3x
−2)dx =
| | x2 | | x−1 | | 5 | | 3 | |
5* |
| + 3* |
| = |
| *x2 − |
| + C |
| | 2 | | −1 | | 2 | | x | |
21 sie 17:22
wredulus_pospolitus:
felek −−− naucz się używania nawiasów
21 sie 17:25
21 sie 17:38
AS: Nie każda,jest pewna ilość typów do zastosowania.
Tylko zapisuj poprawnie ułamki,inaczej oblejesz każdy egzamin.
21 sie 18:30
wredulus_pospolitus:
jest parę 'sposobów' rozwiązywania całek ... w zależności od tego jakiego jest typu ... tak
ciężko opanować 4/5 'schematów'
21 sie 18:43
felek: nie każdy ma dobre zdolności matematyczne... mozecie mi doradzić skąd moge się tego
wszystkiego nauczyć? etrapez mi nie pomaga... z tej strony uczylem sie do matury i dobrze ja
zdalem. Ale calek się stąd nei naucze...
21 sie 19:15
Mila:
FELEK, weź Krysickiego, tam masz po kolei rozwiązywane całki, po każdym typie są
odpowiedniezadania na zastosowanie danego schematu, gdy przeanalizujesz wcześniej rozwiązania,
to bardzo łatwo się rozwiązuje.
21 sie 19:20
felek: dzieki! zalatwie sobie ta ksiazke
21 sie 19:23