calki
madzia: moglby mi ktos wytlumaczyc ten krok w całkowaniu?
| | x2 | | 4 | |
∫ |
| dx = ∫ (x+ |
| +2) dx ? |
| | x−2 | | x−2 | |
21 sie 14:32
ICSP: bez symbolu całki − samo rozpisanie tego co się dzieje :
| x2 | | x2 − 2x + 2x | | x2 − 2x | | 2x | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| | x(x−2) | | 2x −4 + 4 | | 2x−4 | | 4 | | 4 | |
= |
| + |
| = x + |
| + |
| = x + 2 + |
| |
| | (x−2) | | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
21 sie 14:35
ICSP: oczywiście to wszystko dla x ≠2
21 sie 14:36
madzia: dzieki wielkie, sama bym do tego nie doszła
21 sie 14:37
ICSP: albo tak :
| x2 | | x2 − 4 + 4 | | x2 − 4 | | 4 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| | (x−2)(x+2) | | 4 | | 4 | |
= |
| + |
| = x + 2 + |
| |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
21 sie 14:39
madzia: oo dziekuje bardzo, jeszcze lepszy sposób
21 sie 14:42
madzia: ciekawe kiedy sama tak będę "śmigać"... czy kiedykolwiek chociaż w połowie dorównam
21 sie 14:43