Trojkat
Pat: Przyprostokatne trojkata prostokatnego maja dlugosc 2 i 3. Oblicz dlugosc wysokosci
poprowadzonej na przeciwprostokatna
21 sie 12:23
Pat: pomysl jakis ktos ma?
21 sie 13:35
bezendu: Twoja propozycja ?
21 sie 13:37
Pat: jak poprowadze dlugosc tego trojkata na przeciwprostokatna to wtedy bedzie kat po obu stronach
po 45 stopni?
21 sie 13:39
aba:
a=2, b=3 , c>0 c=
√22+32=.......
21 sie 13:41
Pat:

tak?
21 sie 13:42
aba:
21 sie 13:42
bezendu:
ja bym zrobił tak c=
√13
21 sie 13:45
aba:
ab= hc ⇒ h=.........
21 sie 13:45
Pat: wytlumaczy mi ktos? sa jakies wzory na to?
21 sie 13:45
Pat: aa rozumiem dzieki
21 sie 13:45
bezendu: Eta zobacz post 13:45
21 sie 13:46
pigor: ... , otóż szukasz długość wysokości
h=? względem przeciwprostokątnej
c taką, że c
2=2
2+3
2 ⇔ c
2= 4+9= 13 ⇒ c=
√13 zatem z porównania wzorów
na pole Δ prostokątnego masz równanie :
12c*h =
12*2*3 ⇔
√13h= 3 /*
√13 ⇔ 13h=3
√13 ⇒
h=313√13 . ...
21 sie 13:47