Wartość bezwzględna - sprawdzanie różniczkowalności
Sever: f(x)=x|x−1| czy funkcja jest różniczkowalna w punkcie x0=1
Wiem jak liczyć normalną różniczkowalność, albo zwykłą pochodną z wartości bezwzględnej, ale
nie mam pojęcia jak zabrać się za takiego typu zadanie z wartością bezwzględną.
21 sie 12:11
pigor: ... policz sobie 2 granice jednostronne w definicji pochodnej x → ±1, to
powinieneś wykazać, że nie są one równe, a to oznacza, że w x=1 dana
funkcja f nie ma granicy, czyli nie jest ona w tym punkcie różniczkowalna . ...
21 sie 14:00
Mila:

f(x)=x
2−x dla x≥1
| | (1+h)2−(1+h)−(12−1) | |
limx→1+ |
| =1 |
| | h | |
f(x)=−x
2+x dla x<1
| | −(1+h)2+(1+h)−(−12+1) | | −1−2h−h2+1+h | |
limx→1− |
| =limx→1− |
| =−1 |
| | h | | h | |
21 sie 22:38