matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
ola:
pole podstawy stozka jest rowne 25π, a pole powierzchni bocznej 45π Oblicz obietosc stozka
25 wrz 19:04
ooooo:
Pp=25π Pp=πr
2
zatem πr
2
=25π czyli r=5 Pb=45π, a Pb=πrl, zatem 45π=πrl 45π=π5l, zatem l=9
1
V=
πr
2
H
3
a H liczymy z tw pitagorasa H
2
+r
2
=l
2
reszte wylicz sama...powodzenia
25 wrz 19:16