wolframalpha
xxx: czy rozwiazania krok po kroku z wolframalpha są na pewno bezbłedne?
rozwiazuje wlasnie całki i sie zastanawiam czy mozlie są tam jakies bledy?
21 sie 09:18
wredulus_pospolitus:
jest to praktycznie niemożliwe ... ale rozwiązania krok po kroku często gęsto mają 'dziwne'
zapisy
21 sie 09:19
21 sie 09:25
xxx: aa teraz tak patrze i źle mówie... teraz to już w ogole nie rozumiem tego podstawienia
21 sie 09:27
wredulus_pospolitus:
u = e
x
du = e
x dx
| e3x | | ex*ex*ex*dx | | u*u*du | | u2 | |
| dx = |
| = |
| = |
| du |
| ex − 2 | | ex−2 | | u−2 | | u−2 | |
21 sie 09:33
wredulus_pospolitus:
dlatego niestety wolfram nawet przy opcji step−by−step nie zawsze jest pomocny przy uczeniu się
rozwiązywania całek/RR'ów (równań różniczkowych)
21 sie 09:34
wredulus_pospolitus:
tylko mam nadzieję, że nie będziesz pisał tego
*dx,
*du
21 sie 09:35