czy funkcja ma asymptoty
tom: Czy ta funkcja ma asymptoty?
f(x)=(x+2)
2(x−1)
3
wg mnie nie, ponieważ pinowej nie ma ze wględu na dziedzinę od x∊R
a poziomej/ukośnej nie, ponieważ
| | (x+2)2(x−1)3 | | | | 4 | | 4 | | 3 | | 1 | | x2(1+ |
| + |
| )x3(1−3+ |
| − |
| ) | | | x | | x2 | | x2 | | x3 | |
| |
lim x→±∞ |
| = lim |
| |
| | x | | x | |
= lim (−2x
4) = ±
∞
a wynik granicy powinien być liczbą ?
http://www.wolframalpha.com/input/?i=asymptote+f%28x%29%3D%28x%2B2%29%5E2%28x-1%29%5E3 nie wiem czy dobrze korzystam z wolframalpha − ale tutaj coś jest wspomniane o jakiejś
asymptocie...
21 sie 06:35
tom: Chociaż nic nie pisze na wolframalpha o asymtotach dążących do nieskonczonosci... a takich
szukam.
21 sie 06:36
wredulus_pospolitus:
tak ... funkcja ta nie posiada asymptot
21 sie 09:21
wredulus_pospolitus:
a może tam nie ma * ... tylko /
21 sie 09:21