Pilneeee
ola: Trojkat prostokątny o przyprostokątnych majacych dlugosci 9 cm i 12 cm, obracamy wokół:
a) krotszej przyprostokatnej
b) dluzszej przyprostokątnej
OBLICZ pole powierzchni obietosc powstałej bryły
25 wrz 19:01
ooooo:

skoro obracamy wokoł krótszej, to H=9, r=12, a l liczymy z tw. pitagorasa
H
2+r
2=l
2
podstawiamy do wzorów i gotowe
25 wrz 19:37
AROB:

b) Gdy obracamy trójkąt wokół dłuższej przyprostokątnej,wtedy :
h = 12 cm , r = 9 cm, l − taka sama jak w p. a)
I do wzorów.
26 wrz 00:41
Nick:
13 maj 11:15