logika
wrrrr: błagam


podać wartość logiczną (blagam pomóżcie) wiedząc że A={0, 2, 4, 6, 8, 10} i m ∊N
a) A={n∊N: ∧ m[2m=n→m<6]}
b)A={n∊N: ∧m[2m=n ⋀ m<6]}
c)∧n∊N [n∊A→n≤10]
Proszę WAS
25 wrz 18:50
wrrrr: ktoś pomoże


?
25 wrz 19:43
ooooo: co to są te kwadraciki przy m , to jakies kwantyfikatory?
25 wrz 19:43
wrrrr: dokladnie tak oznaczające "dla każdego"
25 wrz 19:57
artur: ⋀ co u Ciebie oznacza ten znaczek oraz [ ]
napisz dokładnie to zadanie
25 wrz 19:57
wrrrr: ten mały /\ oznacza "i" a tamto to zwykly nawias kwadratowy
25 wrz 19:59
artur: i jeszcze co oznacza ten znaczek ∧
25 wrz 19:59
wrrrr: dokładnie jest przepisane
25 wrz 20:00
wrrrr: ten duży to jest kwantyfikator "dla każdego"
25 wrz 20:00
artur: albo zle przepisalas/les albo te zdania nie maja sensu
25 wrz 20:01
wrrrr: napewno dobrze przepisałam
25 wrz 20:02
ooooo: pierwsze jest prawda, drugie fałsz, a trzecie prawda
25 wrz 20:03
wrrrr: a dlaczego pierwsze prawda

i trzecie?
25 wrz 20:06
ooooo: bo masz ze dla kazdego m jeśli 2m=n, to m<6, sprawdz, że tylko dla m<6 jest to możliwe.....gdy
m+6, to 2m=12, takiej liczby nie masz w A
co do trzeciego czytaj...dla każdej liczby n jeśli n jest z A, to n jest mniejsze lub równe 10
i to się zgadza, bo każda liczba z A jest mniejsza lub równa 10.
25 wrz 20:09
wrrrr: ok a gdyby w dwóch pierwszych przykładach zamiast znaczku "dla każdego" byłby znaczek istnieje
to co wtedy
25 wrz 20:12
wrrrr: ej jak takiej liczby nie ma w A to znaczy że to fałsz jest w przypadku a)
25 wrz 20:13
wrrrr: nie no już kumam tylko na innym forum co do a) podali mi że to fałsz i dlatego dzięki
25 wrz 20:15
wrrrr: no to co w ta
g) A={n∊N: ∨m[2m=n→m<6]}
h)A={n∊N: ∨m[2m=n ⋀ m<6]}kim przypadku
25 wrz 20:16
wrrrr: wydaje mi sie ze obydwie to prawdy
25 wrz 20:17
wrrrr: a co w przypadku b ) jak to wytumaczysz
25 wrz 20:18
ooooo: b jest falsz bo tam masz koniunkcje,a ona jest prawdziwa tylko jesli oba zdania sa prawdziwe i
masz dla kazdego m 2m=n i m<6, a przecież m to dowolna liczba nat, wiec może być np. m=7 i już
masz 2m=14, a żadne n nie jest 14 i m>6, zatem falsz
25 wrz 20:24
wrrrr: no a co z tymi przykładami na istnieje

dzięki ci wielkie ooooooo nie iwem czemu na innym
forum z przypadkiem a) wprowadzili mnie w błąd
25 wrz 20:27
ooooo: to pierwsze na pewno prawd, bo istnieje takie m, że jeśli 2m=n, to m<6, bo n. m=2 2m=4 i m<6,
drugie też prawda,podobnie np. m=1 i 2m=2, czyli nalezy do A i m<6, obydwa prawdziwe, czyli
prawda
25 wrz 20:32
wrrrr: super też tak mi sie wydawało tylko jakos inaczej o tym myslalam

nie wiem czemu na innym
forum powiedzieli mi że te przykłady z implikacji to fałsz
25 wrz 20:33
ooooo: nie wiem, czemu ale tak logicznie myslac, jesli mamy, ze 2m=n, a n jest liczba z A, to musi
m<6, bo jesli m>6, to 2m≠n itp.
25 wrz 20:34
wrrrr: a mogę wiedzieć z jakiej uczelni/szkoły jesteś?
25 wrz 20:35
ooooo: jestem nauczycielem w technikum
25 wrz 20:36
wrrrr: mam jeszcze dwa przykłady ale tu strzele
25 wrz 20:37
wrrrr: oj to przepraszam
25 wrz 20:37
ooooo: czemu przepraszasz?
25 wrz 20:38
wrrrr: za swoją głupotę
25 wrz 20:38
ooooo: to pomysl podobnie jak w tych przypadkach i na pewno znajdziesz rozwiązanie
25 wrz 20:38
25 wrz 20:39
ooooo: tu zawsze znajdziesz pomoc
25 wrz 20:39
wrrrr: no ostatnio nikt nie był taki łaskawy a ten przykład wydaje mi sie fałszywy:
A={ n∊N: ∨m{ |m−n|=1} nie wiem ta wartość bezwzględna
25 wrz 20:41
ooooo: czy w tych przykladach nie powinno być , że n∊A, a nie n∊N, bo wtedy to wszystko ma inny sens,
ja to rozumiem jako, że n bierzemy ze zbioru A......
25 wrz 20:51
ooooo: i wtedy to jest prawda, bo dla każdego n z A masz takie m, że |m−n|=1
np. jeśli n=0, to m=1
n=2, to m=3 itp.
25 wrz 20:53
wrrrr: nie nie to wsyzstko to ma być n∊N... czyli że mam źle

?
26 wrz 07:36
ooooo: masz dobrze, po prostu nie rozumiem po co podaja najpierw jak wyglada A, a później tak to
konstruuują, ale rozumując logicznie mamy, że zb A są to takie liczby n∊N, że istnieje m itd.,
ale ja rozumiem, że n bierzemy z A......
26 wrz 08:22
wrrrr: no mam też nadzieję że jest dobrze...

ale już sie gubię w tym wszystkim
26 wrz 15:28
wrrrr: a co z tą wartośćią bezwzględną

nie wiem czemu ale z tą implikacją na innym forum powiedzieli
mi że to fałsz i z tą wartością bezwzględną
26 wrz 15:41
wrrrr: 10∊{x∊R;x∈R:x<2log27 −>x=cos1/2π}
a to jak wykazać prawdziwość
26 wrz 15:42
ooooo: z ta wartoscia jest dobrze, bo wartosc bezwzgledna |a−b|, to odległość liczby a od b, wiec dla
kazdej liczby naturalnej jest taka liczba naturalna, że ich odległość od siebie jest równe 1
czyli trzeba wykazac,że 10 należy do tego zbioru?
26 wrz 18:46
ooooo: jest to prawda, bo dla x=10 masz, że pierwsze zdanie w implikacji jest falszem i drugie też, a
w implikacji masz, że jeśli z fałszu wynika fałsz, to całe zdanie jest prawdziwe (spr.
wartości dla implikacji)
zdanie 1 jest fałszywe, bo 2<2log27<4, więc 10>2log27,
zaś 2 jest falszywe, bo cos900=0, a nie 10.
26 wrz 18:59
wrrrr: ale tam jest x<2log27 −> x=cos 1/2π
26 wrz 19:06
wrrrr: czyli jak obydwa są fałszywe a tu jest implikacjia to to będzie prawda
26 wrz 19:07
wrrrr: i dlaczego log znajduje się miedzy 2 a 4
26 wrz 19:08
ooooo: masz, że log2 7<3, bo log2 8=3, więc 2log2 7<23<8, zatem 10>8, czyli i tak zdanie
fałszywe
tak jeśli zdania są fałszywe w implikacji, to cała implikacja jest prawdziwa
26 wrz 19:57
wrrrr: nie zrozumiałam tego logarytmu ale trudno chyba... w ogóle nigdy nie mialam z nimi stycznośći
pewnie dlatego
26 wrz 20:07
ooooo: na tej stronie jest dział o logarytmach, możesz tam zajrzeć
26 wrz 21:17
dhjdhjaw: do ooooo:
piszesz coś takiego: "nie wiem, czemu ale tak logicznie myslac, jesli mamy, ze 2m=n, a n jest
liczba z A, to musi m<6, bo jesli m>6, to 2m≠n itp."
tylko zdajesz sobie sprawę, że jak masz implikację to jeżeli poprzednik jest fałszywy to
implikacja jest prawdziwa (uczą tego w pierwszej klasie liceum), czyli 'z nieprawdy wynika
wszystko' to jeszcze raz przemyśl to co napisałeś i zastanów się które odpowiedzi są prawdziwe
bo moim zdaniem właśnie b i c
czemu b?
"b jest falsz bo tam masz koniunkcje,a ona jest prawdziwa tylko jesli oba zdania sa prawdziwe i
masz dla kazdego m 2m=n i m<6, a przecież m to dowolna liczba nat, wiec może być np. m=7 i już
masz 2m=14, a żadne n nie jest 14 i m>6, zatem falsz"
no właśnie jeżeli m=7 to koniunkcja jest nie prawdziwa, czyli zdanie jest fałszywe czyli musi
być 2m=n i m<6
27 wrz 09:26
ooooo: oki, tylko, że tu cale zadanie opiera sie na tym zbiorze A, ja rozumiem to, że n∊A i tylko te n
rozpatruję, a nie n dowolne, bo przecież 2m=14 nie należy do A, czyli cała koniunkcja jest
falszywa.
a co do implikacji to sprawdz soebie jej zaprzeczenie, które jest falszywe, wiec implikacja
jest prawdziwa...zreszta to jest cale sens implikacji, zakladamy, ze 2m=n i wtedy mamy m<6 i
dla n∊A to sie zgadza .....
jeśli n∊N, nie biorąc pod uwagę zbioru A, to trzeba to rozpatrywać inaczej
27 wrz 10:08
ooooo: a co do koniunkcji, masz dla każdego m 2m=n i sam piszesz, że dla m=7 to fałsz, wiec już masz
koniunkcje fałszywą, nawet bez rozpatrywania drugiej czesci koniunkcji...
zaprzeczenie; istnieje takie m (2m≠n lub m>6) i to zdanie jest prawdziwe, bo takie m istnieje
m=7, wiec skoro zaprzeczenie jest prawda, to zdanie pierwotne musi być fałszem
27 wrz 10:13
ooooo: podobnie z zaprzeczeniem implikacji....masz istnieje takiem, że 2m=n i m>6 i to jest falszem ,
że nie ma takiego m, żeby 2m∊A i m>6....
27 wrz 10:21
do ooooo zadanie z logiki: Cóż, piszesz całkiem prawdziwe rzeczy , ale niestety wyciągasz z nich błędne wnioski, nie chce
mi się nawet ci tłumaczyć dlaczego nie masz racji. Życzę powodzenia twoim uczniom na maturze,
lepiej nie podawaj nazwy tego technikum w którym uczysz.
27 wrz 10:23
ooooo: jeśli piszę prawdziwe rzeczy, to jak mogę wyciągać złe wnioski?
chyba po prostu inaczej rozumiemy, to co napisałam
27 wrz 10:29
wrrrr: to jakie w końcu będą te poprawne wyniki


co do logiki?//
27 wrz 13:57
wrrrr: jakie są odpowiedzi do a, b, c i:
g) A={n∊N: ∨m[2m=n→m<6]}
h)A={n∊N: ∨m[2m=n ⋀ m<6]}
27 wrz 14:04
wrrrr: d) A={ n∊N: ∨m{ |m−n|=1} i to jeszcze
27 wrz 14:05
wrrrr: tak prosze o jasne odp. czyli a) prawda czy też fałsz b) ... itd
27 wrz 14:05
wrrrr: a co by było oooooooooo jeżeli byśmy brali n∊N
27 wrz 14:08
ooooo: odp są takie jakie podałam wcześniej
27 wrz 16:09
logarytmowo: nawet jeżeli n∊N a nie n∊A
27 wrz 16:34