Dla jakich wartości parametru m funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe?
Szafira: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= −mx2+(2m+1)x+2m−1, m∊R. Dla jakich wartości parametru m
funkcja f ma dwa różne miejsca zerowe?
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Czy ktoś mógłby mi to rozpisać i wytłumaczyć?
20 sie 20:01
Rafał28:
Na początku m≠0, aby funkcja była funkcją kwadratową. Dodatkowo Δ>0 aby funkcja miała dwa różne
miejsca zerowe. I to wszystkie warunki do tego zadania. Rozwiązujesz układ równań.
20 sie 20:05
bezendu:
@Rafał28 za mało
jeszcze x1*x2<0
20 sie 20:07
Rafał28: Miejsca mają być różne a nie różnych znaków.
20 sie 20:12
Szafira: Dziękuje, ale nad mi nie wychodzi. Proszę rozpiszcie jak ma wyglądać całe równanie
20 sie 20:26
bezendu:
A może Ty napisz to zobaczymy co jest źle ?
20 sie 20:28
Szafira: Δ=b2−4*a*c
(2m+1)2−4*(−m)*(2m−1)>0
4m2+4m+1+8m2−4m>0
12m2+1>0
Czyli teraz potrzebuje x1 i x2, czyli Δm
Δm= −4*12*1
Δm= −48
i jest ujemna
20 sie 20:42
ufff:
to m∊R
20 sie 20:43
Rafał28:
Szafira co możesz powiedzieć o tej nierówności:
12m2+1>0
Jakie może być m?
20 sie 20:45