Trzy liczby których suma wynosi 15
adrianooo : Trzy liczby których suma wynosi 15 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli do pierwszej z nich dodamy
2, do drugiej 3, a do trzeciej 8 to otrzymane liczby utworzą ciąg geometryczny. Znajdz te
liczby. .... wyszly mi dwa roziwazania a=−2 .b=5,c=12 i a=13 b=5 c=−3 dobrze ?
20 sie 19:39
ufff:
Źle
wystarczy sprawdzić : c. geom. byłby : −2+2, 5+3, 12+8 ( nie jest c. geom.
wniosek : szukaj błędu
odp: (2,5,8) , (14,5,−4)
20 sie 20:01
Janek191:
a,b, c − ciąg arytmetyczny, więc
b − a = c − b ⇒ 2b = a + c
a + 2, b + 3, c + 8 − ciąg geometryczny, więc
( b + 3)
2 = ( a + 2)*( c + 8)
oraz
a + b + c = 15 ⇒ a + c = 15 − b
Mamy układ trzech równań :
I 2b = a + c
II a + c = 15 − b
III ( b + 3)
2 = ( a + 2)*( c + 8)
zatem z I i II mamy
2b = 15 − b ⇒ 3b = 15
b = 5
=====
a + c = 2b = 2*5 = 10 ⇒ c = 10 − a
Wstawiamy do III równania
( 5 + 3)
2 = ( a + 2) *( 10 − a + 8)
64 = ( a + 2)*( 18− a)
64 = 18a − a
2 + 36 −2a
a
2 − 16a + 28 = 0
Δ = ( −16)
2 − 4*1*28 = 256 − 112 = 144
√Δ = 12
| | 16 − 12 | | 16 + 12 | |
więc a = |
| = 2 lub a = |
| = 14 |
| | 2 | | 2 | |
czyli
c = 10 − 2 = 8 lub c = 10 − 14 = − 4
Odp.
a = 2, b = 5, c = 8 lub a = 14, b = 5, c = − 4
==============================================
21 sie 10:11
aba:
Widać,że
Janek nie ma co robić i ciągle pisze
gotowce
21 sie 14:32
bezendu: Widać, że
Eta nie ma co robić i ciągle zmienia
nick
21 sie 14:34
aba:


?
21 sie 14:36
bezendu:
21 sie 14:38