matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę (z pierwiastkiem)
Kamila:
1−x
∫√
dx
1+x
20 sie 19:26
Rafał28:
1−x
x+1−2
2
= −
= −1 +
1+x
x+1
x+1
1−x
t = (
)
1/2
1+x
1−x
t
2
=
1+x
Wyznaczasz x, liczysz dx, następnie całkę.
20 sie 20:18
Mila:
x∊(−1,1)
√
(1−x)*(1−x)
1−x
∫
dx=∫
dx=
√
(1+x)*(1−x)
√
1−x
2
1
x
=∫
dx−∫
dx dokończysz?
√
1−x
2
√
1−x
2
20 sie 21:04
Kamila:
dziękuję bardzo
20 sie 21:13
Mila:
20 sie 21:22