Proszę o szybkie tłumaczenie :)
gizmo: Uprość : czy ktoś mi wytłumaczy bo troszkę nie rozumiem
https://matematykaszkolna.pl/strona/3511.html
4(7x−2)(3x−1)
rozwiązałem inaczej wynik jest ten sam ale nie wiem jak ktoś rozwiązał to na stronce podanej
wyżej
20 sie 18:51
gizmo: moje rozwiązanie
4(7x−2)(3x−1)=(28x−8)(3x−1)=84x∧2−24x−28x+8=84x∧2−52x+8
20 sie 18:56
Mila:
4*(7x−2)*(3x−1)=
=4*[7x*3x+7x*(−1)+(−2)*3x+(−2)*(−1)]=
=4*(21x2−7x−6x+2)= redukcja w nawiasie
=4*(21x2−13x+2)=84x2−52x+8
20 sie 18:56
Kamix: Po prostu mnożysz każdą liczbę przez każdą. Jak masz 4(7x−2)(3x−1) to 4 na razie zostawiasz w
spokoju i mnożysz 7x*3x potem 7x*−1 potem −2*3x potem −2*−1 z tego wychodzi ci
21x2−7x−6x+2=21x2−13x+2 ale przed tym była jeszcze 4 więc 4(21x2−13x+2), teraz mnożysz
każdą z liczb w nawiasie przed 4 co daje nam 84x2−52x+8 co jest wynikiem ostatecznym.
20 sie 18:57
gizmo: czy moje rozwiązanie jest poprawne
20 sie 19:08
Mila: Jest poprawne.
20 sie 19:11
bezendu: Ty po prostu najpierw pomnożyłeś 4 razy pierwszy nawias a potem to przez nawias drugi

mnożenie jest przemienne więc wynik taki sam jak u
Mila
20 sie 19:11
gizmo: 4(7x−2)(3x−1)=(28x−8)(3x−1)=84x2−24x−28x+8=84x2−52x+8
20 sie 19:12
gizmo: dziękuję za wyjaśnienia
20 sie 19:12
Mila:
20 sie 21:23