W pewnej klasie dziewczęta stanowiły 25% liczby uczniów. Do klasy przybyła jedna
kamczatka: W pewnej klasie dziewczęta stanowiły 25% liczby uczniów. Do klasy przybyła jedna osoba i
wówczas odsetek dziewcząt wzrósł do 28%. Ilu chłopców jest w tej klasie ?
20 sie 17:37
bezendu:
18 chłopców ? sprawdź w odpowiedziach
20 sie 17:48
kamczatka: tak ale jak to wyliczyc
20 sie 18:11
Janek191:
x − liczba uczniów
25 % = 0,25
więc
0,25 x − liczba dziewcząt
0,28*( x + 1) − liczba dziewcząt po przybyciu do klasy jednej dziewczyny
Mamy więc
0,25 x + 1 = 0,28*(x + 1) / * 4
x + 4 = 1,12 x + 1,12
1,12 x − x = 4 − 1,12
0,12 x = 2,88 / : 0,12
x = 24 − tyle było uczniów w klasie
0,25*24 = 6 − liczba dziewcząt
24 − 6 = 18 − liczba chłopców
=========================
20 sie 19:39
Mila:
n− liczba osób w klasie, n∊N
+ i n podzielne przez 4.
| 1 | |
| n− liczba dziewcząt w klasie |
| 4 | |
Przybyła 1 osoba i odsetek dziewcząt wzrósł do 28%. ⇔przybyła dziewczynka
rozwiąż.
20 sie 19:42
kamczatka: a co oznacza te 0,28 ? i czemu dzielisz przez n+1?
20 sie 21:43
5-latek: Dobry wieczor
MIlu pozdrawiam

Kamczatka 28%=0,28 bo 28% zamieniono na ulamek dziesietny . Pocwicz sobie to zamienianie
jesli mamy zamienic procenty na ulamek dziesietny to procenty ktore mamy zamienic dzielimy
przez 100%
| | 28% | | 28 | |
Np 28%= |
| = |
| −bo procenty sie skrocily i to sie rowna 0,28 |
| | 100% | | 100 | |
20 sie 22:01
kamczatka: ale czemu akurat dzielimy przez n+1 ?
20 sie 22:06
pigor: | | 0,25n+1 | |
..., |
| =0,28 {est to proporcja − tu stosunek odsetek), którą możesz |
| | n+1 | |
przeczytać np. tak :
w liczniku:
stosunek liczby dziewcząt do l
iczby wszystkich uczniów w mianowniku
| | 28 | |
równa się stosunkowi28 dziewcząt na (do)100 uczniów= |
| = 28%=0,2 |
| | 100 | |
20 sie 22:28
bezendu:
@pigor teraz tylko na niebiesko ?

Pozdrawiam
20 sie 22:28
Mila:
Witam wszystkich.
20 sie 22:32
Pałeł: tak szczerze to bez was chyba nikt by stąd niczego nie wyniósł a na pewno nie wiedzy
20 sie 22:33